Kolmårdens djurpark bör åtalas för vargolycka

Ännu en vargattack på Kålmorden

Arbetsmiljöverket i Linköping begär att åklagaren skall väcka åtal mot Kolmårdens djurpark med anledning av den dödliga olyckan i varghägnet.

Redan tidigt efter den olyckliga händelsen i varghägnet restes frågor om riskerna i arbetet med vargarna hade beaktats som ett arbetsmiljöfenomen. Ledningen för Kolmårdens djurpark blev kort därefter polisanmälda för vållande till annans död. Vidare började privatpersoner höra av sig till media med berättelser och filmer från vargbesök där hotfulla situationer uppstått och även blodvite förekommit.

Att Kolmårdens ledning och även personalen saknat djupare kunskaper om vilka risker som föreligger med vargar i hägn framkom också då man från parkens håll menade att händelsen med den dödade skötaren var helt unik, att inget liknande tidigare hänt. De som följt Vargfakta vet att angrepp inom djurparker inte alls är unikt och att det finns en händelse i närtid (1996) som är mer eller mindre identisk med den i Kolmården – ung kvinnlig djurskötare ensam och dödad i varghägn.

I onsdags förra veckan lämnades en åtalsanmälan in från arbetsmiljöverket skriver Sverige Radio P4. Nu är det upp till själva åklagaren att besluta om åtal skall väckas mot ledningen för Kolmården.

Arbetsmiljöverket i Linköping begär att åklagare ska väcka åtal mot Kolmårdens djurpark för dödsolyckan i djurparken i somras då en kvinnlig djurskötare omkom efter att ha blivit attackerad av vargar.

– Vi har sett att det finns vissa omständigheter i den här händelsen som bör utredas vidare. Sedan får polisutredningar och åklagarens egen utredning ligga till grund för ett eventuellt åtal. Nu är det åklagaren som har bollen, skulle jag vilja säga, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs, jurist på Arbetsmiljöverket i Linköping till SR P4.

P4 frågar om verket menar att någon inte gjort vad de borde på Kolmården djurpark vilket besvaras med;

– Vi ifrågasätter om inte vissa omständigheter ska belysas ur den här åtalssynpunkten. Sedan får vi ju se vad åklagaren tycker, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs.

Verkets jurist vill inte precisera sig mer än så men står fast vid att det finns frågor som inte besvarats.

 

Vargfakta varnade

Den 9 maj, alltså en dryg månad före djurskötaren dödades, angreps en 15-årig flicka av vargarna i hägnet. Flickans skador i låret fick sys i Norrköping varefter hon skickades vidare till Universitetssjukhuset i Linköping för antibiotikabehandling.

I samband med att händelsen blev känd, Kolmården hade förtigit angreppet, skrev vi som avslutning att verksamheten med besök i varghägn borde upphöra med omedelbar verkan. Utifrån den kunskap vi samlat på oss genom att dokumentera alla kända angrepp i djurparker kunde vi med stor säkerhet säga att Kolmårdens verksamhet var allt för riskfylld för att betraktas som bekväm.

Vidare toppade faktiskt Kolmården listan över antalet angrepp från vargar redan innan det slutliga med dödlig utgång.

Numera har allt umgänge med vargarna upphört.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se