Luddiga besked hot mot dräktiga renar

Den omskrivna gula vargtiken är nu uppe i Jämtland, det har DNA från spillningsprover visat. Vargen hotar att nå in till renbetesområdena som nu har sin känsligaste tid. Men trots skyddsjaktsansökningar har samerna svårt att få besked.

Den gula Idretiken har i omgångar flyttats från olika platser i landet. Sitt namn fick hon efter att ha huserat omkring Idre sameby där hon gick hårt åt renarna.

Istället för skyddsjakt valde Naturvårdsverket senast att flytta tiken till Uppsala län och nu har hon, som väntat (se tidigare artikel idag) gått tillbaka till Sveriges norra delar. Jämtland denna gång.

Spillningsprover har hittats och de lokaliserades hotande nära Jiingevaerie sameby. Läget är känsligt. Renhonorna, vajorna, är dräktiga och arbetet med att samla ihop de drygt 4 000 renarna för den årliga flytten till Hotagsfjällen pågår för fullt.

– Vajorna behöver få vara ifred. De är dräktiga och ska kalva i maj så det här är en känslig tid, säger Marianne Persson, ordförande i Jiingevaerie sameby.

Samebyn har därför lämnat in ansökan om skyddsjakt ifall vargen blir för närgången. Det är nämligen inte ovanligt att hjortdjur ”kastar” sina foster om de blir stressade, till exempel av rovdjur.

 

Väntar med besked

Men skyddsjaktsbeskedet dröjer. Enligt länsstyrelsen för att man är osäker på vargens nuvarande position.

– Det enda vi med säkerhet kan säga är att vargen har varit i länet. Men var hon är nu vet vi inte och tills dess kan vi inte fatta ett beslut, säger naturvårdshandläggare Johan Nyqvist till Östersundsposten.

Däremot meddelar man att vargtiken är så pass viktig för den svenska vargpopulationen att man kommer göra allt för att skrämma i väg vargen utan att skada den. Om den orsakar problem kommer man först och främst att öka närvaron med hjälp av egen personal.

Marianne Persson är kritisk till länsstyrelsens uttalanden.

– Ett nej existerar inte. Vi måste få hjälp, säger hon till Östersundsposten.

 

Bilden: Några av innevånarna i Jiingevaerie sameby. Marianne Persson är nummer två från höger (brun jacka).

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se