Makedonien inför skottpeng efter återkommande vargattacker

Makedonien, en av Sydeuropas vargrika nationer, tvingas nu återinföra skottpeng på varg sedan attacker från det stora rovdjuret både kostat stora pengar och äventyrat hälsan för människor och djur. Det rapporterar nättidningen Osservatorio Balcani & Caucaso.

Makedonien är ett litet land. Endast 25 000 kvadratkilometer och med bara två miljoner invånare.

Desto lättare att förstå hur landsbygdens befolkning känt det under tiden Makedoniens vargstam tillåtits öka helt fritt efter att vargjakt förbjudits i september 2007.

 

Rationella skäl saknades

Det fanns inga rationella skäl för jaktförbudet. Det politiskt korrekta och kortsiktiga fick styra beslutet, eller som vissa Makedonska EU-ledamöter uttryckte det:

”Nu ska Makedonien bli civiliserat som resten av Europa”.

Det man syftade på var att vargjakt tagits bort i övriga länder i Syd- och Mellaneuropa, och att Makedonien kunde hänga med, men man borde kanske samtidigt också sett att dessa länder har betydligt mindre vargstammar och en annan landsbygdsstruktur.

 

Spark i baken på det politiskt korrekta

Det tog ett år men sedan hann verkligheten i kapp de hopplösa teorierna. Vargkrisen på landsbygden blev för allvarlig för att sopas under mattan. Nu får man åter jaga varg i Makedonien, något som välkomnas av landsbygdsbefolkningen.

”Vargarna har mångdubblats, speciellt i Males-regionen. De tar sig in i byar och dödar boskapen, vandrar längs vägarna, kommer fram till våra bilar och traktorer. Några av dem har förökat sig med hjälp av hundar. De ungar som kommer av det har ingen rädsla för människor. Bara i vår flock har de dödat 50 får de senaste 2-3 åren”, berättade två drabbade fåraherdar för Osservatorio.

 

Alternativ rovdjursturism

Att jakten skulle innebära en risk för Makedoniens vargstam tror ingen, ej heller forskarna. Åren 1999-2007 sköts totalt ungefär 2 000 vargar, ett snitt på 250 vargar årligen.

Trots avskjutningen har ändå Makedoniens vargstam på rekordtid ökat till en nivå som lett till att viltet i skogarna reducerats och vargarna blir alltmer närgångna ikring byarna.

Förhoppningsvis ska man slippa det framöver. Dessutom ser man en möjlighet i en slags rovdjursturism – att vargjakt erbjudits till utländska jägare.

 

Läs originalartikeln som PDF.

Läs om vargattacker i Makedonien.

Läs om rovdjurstrycket i Europa.

Läs om hur WWF ser på rovdjurstryck.

 

Bilden: En avlivad Makedonsk varg undersöks.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se