Minst trettio dödsoffer efter vargattacker i Rumänien, vintern 1902-1903

Den 3 januari 1903 beskrev en notis i tidningen Vestra Finland (nr 1) att vargar dittills under vintern skördat minst 30 dödsoffer i Rumänien. Orsaken sades vara att Rumänska myndigheter snålat in på de vargjägare som kontrakterats att utrota vargen.

Det är intressant att man redan här noterar att det inte kan tillåtas att en vargstam växer okontrollerat, för det får konsekvenser. En kunskap som tycks ha glömts bort i många stater av idag – däribland Sverige. Vidare återfinns exempel på kannibalism bland vargar, ett fenomen som iakttagits vid ett flertal tillfällen av angripna som överlevt.

Vestra Finland skriver:

Vargar i Rumänien. Från Bukarest skrifves: Tils för två år sedan fans det i hvarje större by i Rumänien tre af staten aflönade jägare, som hade att utrota vargen och andra skadedjur. Men så fann regeringen att det blef för kostbart, jägarsysslorna indrogos – och vargarne fingo föröka sig så mycket de ville. Hur starkt de ha tillväxt framgår af följande: I förra veckan blef en gendarm och hans häst uppätna af vargar i närheten af järnvägsstationen i Braila, och i närheten av Tulcea gick det fem personer på samma vis. En bonde som var ute och letade efter sin boskap, angreps af en varghop, men lyckades rädda sig upp i ett trä. Han sköt tre af bestarne, hvilka tre strax slukades af sina kamrater. Efter tre timmar befriades han af förbiresande. Vargarne ha enligt säkra underrättelser i år dödat minst trettio personer.”

 

 

 

Fotnot: De röda rutorna skapas av söktjänsten i tidningsarkivet efter lyckad sökning på ordet ”varg”.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se