Möjlig varg jagade får vid Eden i Junsele

Med stor sannolikhet var den en varg som observerades kring Eden i Junsele. Stefan Tågestad, länsstyrelsens rovdjursspårare som besökt området säger sig ha goda bevis för att det var en varg.

Det var familjen Jakobsson som under morgonen fick syn på en varg som jagade fåren på grannens gård. Jakten pågick i 5-10 minuter innan vargen gav upp och försvann. Mari Jakobsson han få en bild av vargen innan den gav sig av meddelar allehanda.se

– Det är första gången jag ser varg i det vilda, annars har man ju bara sett dem på djurparken. Det känns inget vidare att det rör sig varg här med tanke på boskapen och jakthundarna. Hunden var ute, men vi släppte in den när vi såg vargen, säger Anders Jakobsson till allehanda.se

Länsstyrelsens rovdjursspårare Stefan Tågestad var på platsen under måndagen för att säkra spår och kontrollera omgivningen. Slutsatsen är att det förmodligen rör sig om en eller två vargar som befinner sig i området.

– Jag tror med största sannolikhet att det är en varg, men jag kan inte vara hundraprocentigt säker, det kan man aldrig. Jag gör den här bedömningen efter att ha tittat på bilder, sett spårstämplar och steglängd. Det finns även äldre spår som visar att vargen varit i området, säger Tågestad till Allehanda.se.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se