Norrmän befarar många vargdödade får

NRK rapporterar om ett stort antal vargdödade får i Opplandet. Varningarna som utfärdats av lokala tjänstemän har inte tagits på allvar av miljöministern.

Ordföranden för den lokala rovdjursnämnden i Oppland, Ivar Odnes är mycket kritiskt till att miljöskyddsministern inte beordrat om vargjakt i det område som nu drabbats av omfattande vargangrepp. De två varg som observerades i trakterna innan betessäsongen startade har nu, precis som Odnes och hans medarbetare i rovdjursnämnden befarade, gett sig på fåren. De två vargarna befinner sig långt från den vargzon som finns i Norge. Utanför vargzonen är de inte skyddade på samma vis som innanför.

– Det är mycket frustrerande att arbetet i rovdjursnämnden sker för döva öran. Vi varnade för att detta skulle ske om vi inte fick ta bort vargarna, säger Ivar till NRK.

Odnes fruktar för en massaker på de fribetande fåren under sommaren. I går kväll och idag hittades sammanlagt 10 får som dödats av vargen. Statens Naturoppsyn har besiktigat samtliga djur och kunnat konstatera att det är varg som ligger bakom angreppen.

Bård vegard Solhjell, miljöskyddsminister och den som borde ha lyssnat på varningarna om vargens närvaro är nu inbjuden till Lesja för att delta i letandet efter dödade får. Förutom varg fanns redan björn och järv i området där fåren har sitt sommarbete.

 

Beslut om skyddsjakt

Landshövdingen i Möre och Romsdal gav i torsdags kväll tillstånd att skjuta vargen i området. I grannkommunen för det aktuella angreppet hittades tidigare i veckan 7 dödade får. Jakten kommer därför att bedrivas över hela området.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se