Nytt revir trolig orsak till tre dödade hundar

Viltskadecenter har analyserat DNA från de tre angreppen på hundar i trakterna av Haverö. Mycket tyder på att ett nytt revirhävdande par har etablerat sig.

DNA från de tre angreppen med dödlig utgång på jakthundar har analyserats. Såväl spillning som topsning av de dödade hundarna har använts och resultatet pekar mot att en varghona som härstammar från det före detta Djuröreviret är inblandad. Vid angrepp två och tre har honan också haft hjälp av en hane som härstammar från Skrälldalsreviret.

– Hanen är från Skrälldalsreviret men har rört sig i det här området sedan 2011, säger Sara Sundin på länsstyrelsen i Gävleborg till Svensk Jakts nätupplaga.

Det sista angreppen för en dryg vecka sedan skedde efter att vargarna korsat hundförarens egna spår in i jaktområdet för att därefter attackera och döda hunden. Hunden dödade cirka 200 meter från ägaren.

Mycket pekar mot att vargarna lärt sig hur de skall ta bort hundar ur reviret vilket då i praktiken innebär att någon fortsatt jakt med löshund inte är aktuell så länge vargarna är kvar.

Huruvida fortsatta analyser av det inkomna materialet kommer att leda till att länsstyrelsen omprövar sitt beslut om att avslå skyddsjakt är ännu inte klart.

– Det kan jag inte svara på idag, men under den här veckan kommer det att klarna, säger Sara Sundin.

 

Källa: http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2013/12/nytt-revirhavdande-vargpar-bakom-hundattacker/
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se