Rabies bakom vargangrepp i Ryssland

vargangripen man

I Nizhni Nóvgorod, 40 mil öster om Moskva angreps en man på sin bakgård av en rabiessmittad varg. Att den hade rabies kunde man kontrollera då mannen dödade vargen med en yxa.

Tidigt på morgonen dök en varghona upp i en by i utkanten av Nizhni Novgorod, 40 mil öster om Moskva. Vladimir Boldov befann sig på gården av sitt hus då vargen helt plötsligt dök upp. Varghonan gick utan förvarning till angrepp mot Boldov som trots situationen höll huvudet kallt och försvarade sig med en yxa han hade till hands.

Vladimir ses på bilden ovan omplåstrad i handen som varghonan fick tag i vid angreppet. Med hjälp av den fria handen kunde Boldov slå vargen till döds med sin yxa som också syns i tv-inslaget från byn. Den döda varghonan undersöktes skyndsamt och man kunde konstatera att hon var smittad av rabies. I tv-inslaget ses bland annat en hund som troligtvis kommit i vägen för vargen, ges vaccin mot det extremt smittsamma viruset.

I början av november förra året, blev en 56-årig kvinna angripen av varg i Ryssland. Den vargen var dock inte smittad av rabies men gick samma öde till mötes då kvinnan, trots sin storlek och ålder dödade vargen med sin medhavda yxa/hacka. Nyheten spreds som en löpeld över världen och i den by där hon levde var man mäkta stolt över kvinnans styrka.

Den finns en uppfattning att bara rabiessmittade vargar angriper människor vilket får betraktas som något av en myt. Kraften i ett vargangrepp är i bland så stor att man felaktigt dragit slutsatsen att vargen varit galen och då också smittad av viruset. Angreppet mot skoterföraren i Alaska alldeles nyligen beskriver ett antal angrepp där endast ett fåtal visat sig vara smittade. Mer om detta kan du läsa i artikeln om rabies och angrepp.

 

Källa: http://progorodnn.ru/newsv2/62415.html
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se