”Regeringen försöker lura EU om vargjakten!”

 

Naturvårdsverket meddelade idag att man tillåter skyddsjakt på 32 vargar. Man ger också möjlighet att skjuta vargar i förebyggande syfte.

– Detta är inte skyddsjakt, det är licensjakt under falskt namn! säger Sven-Erik Alhem (bilden), rovdjursansvarig hos Djurskyddet Sverige i ett pressmeddelande.

Syftet med skyddsjakt är att en varg som orsakar skada ska kunna skjutas, licensjakten syftade däremot till att minska vargstammen. Detta kritiserades av EU-kommissionen eftersom vargen fortfarande är utrotningshotad.

Red. anm: Den korrekta definitionen på de frilevande vargarna i Sverige är fragmentiserad. Att vargen är utrotningshotad är allt annat än sant.

– Regeringen tror att man kan lura EU genom att kalla jakten för skyddsjakt, men det är så genomskinligt att EU-kommissionen omöjligt kan acceptera detta, säger Sven-Erik Alhem.

Red. anm: Janez Potočnik ger klartecken för utökad skyddsjakt 2011.12.16

Djurskyddet Sverige anmälde licensjakten av varg till EU-kommissionen tillsammans med Rovdjursföreningen, WWF och Naturskyddsföreningen. Det var denna anmälan som låg till grund för kommissionens kritik mot Sverige och som tvingade regeringen att ta bort licensjakten.

– Vi kommer självklart att informera EU-kommissionen om hur Sveriges regering agerar och kräva att kommissionen återigen agerar! säger Sven Stenson, förbundsordförande för Djurskyddet Sverige.

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se