Rekordmånga angrepp av varg på tamdjur i Sverige

Allt fler tamdjur i Sverige angrips av varg, visar färsk statistik från Viltskadecenter vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Ökningen 2011 jämfört med 1997 är mer än 900%.

– Det beror naturligtvis på att vi fått fler vargar i tamdjurstäta områden, säger Inga Ängsteg, verksamhetschef vid Viltskadecenter, till Dagens Nyheter.

– Vargskadorna kommer att fortsätta öka till kostnad för skattebetalarna om vi får en fortsatt ökning av varg i sådana områden, säger hon.

 

Vargen bakom flest angrepp

Under 2011 angreps nästan 800 tamdjur av rovdjur. Vargar stod för angrepp på cirka 450 djur, de flesta på får.

Samhällets kostnader för ersättning till drabbade djurägare uppgick till 1,5 miljoner kronor, varav nästan en miljon gällde skador orsakade av varg. Två tredjedelar av skadebeloppen gäller alltså varg trots att den är så pass ny i Sverige.

Viltskadecenter har fört statistik över rovdjursangreppen sedan 1997, då varg angrep färre än 50 tamdjur.

Inga Ängsteg tycker att den ökningen av vargangrepp på tamdjur bör leda till eftertanke hos beslutsfattarna.

– Vargstammen behöver kanske inte öka i så snabb takt som den fått göra i Sverige. Den har ökat med 15–20 procent per år, trots att vi haft licensjakt. Det går ju väldigt bra för vargarna i Sverige, men det är kanske inte den bild man får när man läser tidningar eller hör om i medierna, säger Inga Ängsteg.

 

 

Läs Viltskadecenters skaderapport för 2011.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se