Vitrysk man vargdödad under skogspromenad

Den internationellt kände viltbiologen och IUCN-medlemmen Hans Kruuk beskriver i sin bok ”Hunter and Hunted” (2002, ISBN 0521891094) hur en äldre man vargdödas under en skogspromenad i Ryssland år 1996.

60-årige Michail Amasov var personlig vän med en kollega (Dr Vadim Sodorovich) till Hans Kruuk som arbetade i Vitryssland vid den här tiden. Enligt Hans Kruuk var Amasov, på eftermiddagen den 21 februari 1996, på väg genom skogen från Zadrach till Bolonitza, två byar i Vitryssland (Belarus).

Promenaden var på endast 3 kilometer och borde inte ta lång tid, men Michail Amasov dök aldrig upp i Bolonitza.

En skallgångskedja anordnades och följde Amasovs spår genom skogen. Det enda som återfanns var blodig kringkastad snö omgiven av ett flertal vargspår. Av Michail Amasov fanns inga övriga spår.

Vädret var riktigt dåligt och förblev så under den kommande veckan, så någon effektiv spårning kunde aldrig genomföras. Amasovs kvarlevor förblev försvunna. Det var dock aldrig någon tvekan om att han tagits av vargar.

 

Den tragiska historien om Michail Amasov finns återgiven på sidan 69-70 i boken ”Hunter and Hunted” där Hans Kruuk även rapporterar om dödliga attacker på en skogshuggare och en nioårig skolflicka, båda från Vitryssland.

 

Läs utdrag ur boken.

 

Hans Kruuk har varit verksam på Oxford University och är bland annat känd för sin bok om uttrar – ett djur han även studerat i Sverige.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se