Sällskapshund dödad av varg på tomten, Filipstad

Tiken av rasen Dobermann försvann från tomten den 3 april och trots att ägaren letade kunde hon inte hitta den. Den 14 april hittades djurkroppen i ett buskage invid huset – dödad av varg.

Tidningen Jakt & Jägare rapporterar om en vargdödad sällskapshund i Brattforshyttan sydväst om Filipstad i Värmland. Dobermanntiken försvann från ägaren den 3 april och kunde inte hittas. Den 14 april hittar ägarinnan resterna av den vargdödade tiken i ett buskage alldeles i anslutning till huset.

– Jag bedömer att det till 100 procent är varg som dödat hunden. Hundkroppen hade bitmärken på halsen, berättar Lasse Larsson, besiktningsman vid länsstyrelsen i Värmland för Jakt & Jägare.

Enligt ägarinnan hördes aldrig några ljud från någon strid på tomten utan tiken var bara helt plötsligt borta. Enligt Larsson tyder mycket på att tiken dödades där den påträffades i buskaget.

Tomten där tiken dödades ligger inom Brattforsreviret.

 

Redaktionens kommentar: Den som någon gång stiftat bekantskap med en Dobermann vet vilken oerhört kraftfull hund det är. Mankhöjden för hanar är 68–72 cm och för tikar 63–68 cm. Vikten är 40–45 kg för hanar och 32–35 kg för tikar (SKKs riktlinjer). Att en varg, utan att efterlämna några tecken på strid, kan döda ett så mäktigt hunddjur säger något om vargens kapacitet som rovdjur.

Se statistik över vargdödade hundar.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se