Samtliga i Lillhärdalfallet åtalas för grovt jaktbrott

Efter lite drygt två år har miljöåklagare Åse Schoultz bestämt sig för att väcka åtal mot samtliga fem misstänkta i det så kallade Lillhärdalfallet.

Tidningen Jakt & Jägare rapportera att miljöåklagare Åse Schoultz nu efter drygt två år bestämt sig för att väcka åtal i det så kallade Lillhärdalfallet. Åtalet gäller grovt jaktbrott och har sin upprinnelse i en omfattande polisinsats där fem personer greps ute i skogen söder om Lillhärdal.

Undertecknad har läst förundersökningen och har även fått tagit del av professionella juristers utlåtande om detta material. Några direkta bevis för att illegal vargjakt skulle ha bedrivits eller ens förberetts framkommer inte i utredningsmaterialet som också kan beskrivas som tämligen slarvigt och ostrukturerat.

Hur och vad som gett upphov till den långa handläggningstiden, alltså mer än två år, framgår inte. Tvärtom härrör uppgifterna i utredningsmaterialet från de första tre månaderna efter gripandet.

Den förklaring tillfrågade jurister givit är att långa handläggningstider är ganska normalt men att Sverige också fått international kritik för denna seghet i det juridiska systemet.

Om inget nytt material presenteras av åklagare Schoultz inför förhandlingarna blir det ett så kallat indiciemål där flera enskilda bevispunkter som i sig inte är avgörande genom ett pussel skall leda fram till någon form av beslutsunderlag för rätten.

Alldeles oavsett hur rätten dömer i målet, är frågan om huruvida jägare faktiskt kan vistas på sin jaktmark om det finns varg i närheten ytterst relevant. Att riskera samma upplevelse som de fem misstänkta i Lillhärdalsfallet, med 17 dagar i isoleringscell och påföljande väntan i flera år måste kanske framgent tas med i beräkningarna som en alldeles påtaglig risk.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/aktuellt/alla-fem-i-lillhardalfallet-atalas

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se