Sexårig flicka uppäten av varg, Kuikkala, Finland

Ovan är ett faksimil från Österbottniska posten daterat 1932.03.09 och från vad vi kan utläsa handlar det om ett länge okänt fall där en människa, ett barn blivit dödad och uppäten av en varg.

En uppmärksam och flitig läsare har via sina kontakter i Finland kommit över materialet och vänligen försett Vargfakta med denna intressanta och för de flesta helt okända historiska händelse. Upptäckten gjordes av en boende i Nykarleby, Finland som spenderat en del tid med att rota i gamla arkiv av Österbottniska posten.

Nedan följer texten i faksimilet utskrivet.

 

Sexårig flicka uppäten av varg.

Kuikkala by Puumala var på söndagen skådeplatsen för en upprörande tragedi, i det att en 6-årig flicka blev söndersliten och uppäten av en varg. Flickan hade varit på besök i en granngård, och då hon på kvällen icke återvände hem, började man leta efter henne men utan resultat.

I måndags fick flickans försvinnande sin förklaring. En person anträffade nämligen invid landsvägen, längs vilken flickan måste ha vandrat, då hon skulle återvända hem, kött och benstycken och nedblodade bitar av klädespersedlar, varav man kunde sluta att flickan råkat ut för ett av de blodtörstiga gråbenen. Det hemska fyndet gjordes några meter från landsvägen i en tät skog.

Reds. anm. Fram till nu har den samstämmiga bilden varit att Åbovargarnas härjningar mer eller mindre utgjorde slutet för vargdödade människor i Finland. Notisen ovan från 1932 ger upphov till tvivel kring detta.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se