Simmande varg dödade 19 får, Västmanland

varg i lönsboda

Under restaurering av betesmarken placerades fåren på en ö i Kolbäcksån. Vargen simmade ut och dödade 19 får. Ytterligare fyra får saknas.

Den i vargsammanhang inte helt okända, Anders Runnérus drabbades hårt av varg under det att han restaurerade sin ordinarie betesmark. Tidningen Jakt & Jägare uppger att 19 får dödats och att ytterligare fyra djur saknas.

Fårflocken placerades på en ö ute i Kolbäcksån under tiden de rovdjursstängslade beteshagarna restaurerades. Vattnet utgjorde dock inte ett tillräckligt hinder för vargen som efter att ha simmat ut till ön orsakade stor förödelse.

Anders Runnérus är inte helt okänd i vargsammanhang efter att bland annat ha författat boken ”Varg och landsbygdsboende” tillsammans med Karl Hedin och Sten Bergh. Vidare var han också drivande i framtagandet av det så kallade Brukardokumentet, som redogör för legal och lokal acceptans och som efter förfärdigande lämnades över till Miljöminister, Lena Ek.

– Det finns inget stängsel. Vargen har kommit simmande till ön. Jag trodde att det här skulle fungera under en övergångsperiod, men det gjorde det inte, säger Anders Runnérus.

En besiktningsman från länsstyrelsen har besökt platsen och inspekterad två av de döda fåren. Varifrån vargen kommer är oklart då det saknas kända revir i området.

– Det kan vara vargar som gått kvar i Skultunareviret, men det kan också vara Färnavargarna som varit hit, säger besiktningsmannen.

Besiktningsmannen uppger för tidningen att han önskar vara anonym.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/notiser/19-far-vargdodade-i-vastmanland
Foto: Privat från tidigare angrepp.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se