Skyddsjakt på två närgångna vargar, Ockelbo

Efter ett drygt år med återkommande vargobservationer och närgånget beteende av flera vargar i Ockelbo har nu skyddsjakt beordrats.

Förra året ansökte Ockelbo kommun om skyddsjakt på närgångna vargar. Naturvårdsverket menade då att det inte kunde komma på tal eftersom inga skador uppkommit mer än att delar av befolkningen ansåg att de blivit begränsade i sin tillvaro. Vargarnas närgångna beteende ansågs inte vara utöver det normala.

Med djur är det oftast som så att om inte beteendet resulterar i några bakslag, fortsätter och i viss mån accentueras det. I fallet med Ockelbo har vargarna sedan förra året setts till mer eller mindre dagligdags, vilket förstås kan kännas såväl märkligt som olustigt.

Nu gör således länsstyrelsen en annan bedömning och tillstyrker skyddsjakt på två individer. Avlivningsbeslutet sträcker sig från och med 23 mars till och med 20 april. Några begränsingar mer än att polistillstånd krävs om vargarna uppehåller sig inom planlagt område finns inte. Skott får avlossas dygnet runt, alltså inte som under ordinarie jakt och belysning får användas.

 

Källa: http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2015/03/skyddsjakt-pa-tva-nargangna-vargar/

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se