Stressad varg skonade get i brunn

Att stressade djur tänker mer på sin överlevnad än på mat visar en märklig händelse redovisad av den indiska dagstidningen The Hindu.

Enligt The Hindu började allt när en varg sågs jaga en get utanför Namner, en by 75 km från Jaipur i Dausadistriktet, Rajastan. Hetsjakten slutade med att båda djuren hamnade i en 15 meter djup brunn.

Byborna tillkallade morgonen därpå personal från skogsförvaltningen som lyckades rädda både varg och get ur den djupa brunnen.

Så långt är det inte så märkligt, men det blir det däremot om man betänker att geten och dess angripare – som några timmar tidigare tänkt sig geten till middag – satt en hel natt ihop utan att vargen attackerade.

– Vargens beteende är mycket intressant även om det kan sägas vara normalt för ett stressat djur. Vi har hört talas om ormar och råttor som suttit tätt ihop under pressade situationer. Självbevarelsedriften verkar vara viktigare än mat, säger Ajay Gupta, VD för Jaipur Zoo.

Fokus ligger då på vargens beteende. Att geten ändå känt sig hotad under natten är troligt. Klöv- och hovdjur blir mycket oroliga av att vistas i det stora hunddjurets närhet.

Drabbade tamdjursägare i alla länder kan vittna om att deras djur fått svårt både med att hålla sig stilla och att äta rätt efter ett vargangrepp. Ett problem som diskuteras alltför sällan och som det idag inte finns någon regelrätt ersättning för. Åtminstone i Sverige.

 

 

Category: Nyheter · Tags: , ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se