Svartsjukedrama i Borcea Verde slutade med vargoffer

Enligt borgmästaren i den rumänska staden Borcea Verde ledde ett svartsjukedrama till tre personers död i en vargattack. Det rapporterade den Brittiska tidningen The Wide World Magazine 1910.

Den Brittiska tidningen Wide World Magazine* publicerade 1910 en artikel av Rook Carnegie, som vid den här tiden var bosatt i Braila, Rumänien. I artikeln redovisar Carnegie ett antal vargangrepp som han antingen upplevt själv eller fått återberättade av nära vänner.

En av de utförligare historierna berättades vid en middag med borgmästaren i Borcea Verde, en stad belägen i Karpaterna 20 mil öster om Bukarest. Enligt borgmästaren fanns i staden en ung och mycket vacker kvinna vid namn Katinka Gaitan. Förutom sitt utseende hade hennes familj god ekonomi. Hennes far handlade med timmer.

Efter en tid då hon träffat än den ene än den andra mannen – och byggt upp ett relativt dåligt rykte – bestämde hon sig, till stadsbornas förvåning, för att flytta ihop med en lokal jägare. Hans namn var Radu Patricin, en före detta föräldralös som visserligen ärvt ett hus men som levde mycket anspråkslöst.

Trots det gav Katinkas föräldrar sitt samtycke och den 1 december hölls en förlovningsfest, ”logodna”, för paret.

Under tiden före jul hände något annat sensationellt i Borcea Verde. Då kom en ung man vid namn Ilie tillbaka till Borcea Verde som han flytt från efter ett knivslagsmål ett par år tidigare. Nu var han dock klädd i huszáruniform och hyllades som ”en riktig karl”. Problemet var att bråket som tvingat bort honom uppstått på grund av Katinka. När han nu var tillbaka började de två ses igen i smyg.

Själva vargattacken som ändade tre unga människors liv skedde på juldagen och borgmästaren erkänner här att man varit tvungen att göra en rekonstruktion för att förstå vad som egentligen hände. Borgmästaren tror att Radu varit ute i skogen för att gillra snaror och varit tillräckligt nära skogsvägen för att se sin blivande fru rymma med Ilie i en släde som senare visade sig ha tagits från Katinkas föräldrar.

Möjligen kan Radu ha misstolkat det som en kidnappning för han kom enligt vittnen infarande i hemmet för att ta sin revolver. Den äldre husan som såg hur uppjagad Radu såg ut försökte stoppa honom men det slutade med att hon låg nedslagen och bakbunden på sängen. Radu måste därefter ha gett sig tillbaka ut i skogen.

Husan hittades först följande morgon och ett uppbåd sammankallades för att söka efter Radu, hans fru och Ilie. Några kilometer ut i skogen hittade man resterna av släden stående i blodbestänkt snö och med olika saker strödda runtomkring, bland annat en sabel och (troligen) Radus revolver.

Borgmästaren spekulerar i att Radu hunnit upp sin otrogna fästmö och hennes älskare men istället för att göra dem illa, gjort gemensam sak i en hopplös kamp mot en angripande vargflock. Det är dock fullt möjligt att den svartsjuke mannen tog både rymlingarnas och sitt eget liv och att vargarna ätit av de döda kropparna först efteråt.

De enda kroppsdelar som hittades var de inblandades fötter och dessa begravdes på angreppsplatsen som märkts ut med ett speciellt triangulärt träkors (se artikelförfattarens egen skiss härintill). Stadsborna håller en liten lykta brinnande och som en ny jultradition anordnar stadens präst en speciell mässa på platsen.

 

I artikeln beskriver Rook Carnegie ytterligare fyra vargincidenter i Rumänien: En dödlig attack mot ett antal bröllopsgäster i Tulcea, ett vargangrepp mot fem rumänska soldater och ett mot en polissergeant som dock klarade sig. I anslutning till den händelsen nämns också att en bonde och hans två hästar dödades av vargar i samma område.

Summeringen i ingressen berättar om hur vargarna under vinterhalvåret hemsöker byarna i desperat jakt på föda och att bönderna inte vågar sig ut på vägarna annat än i beväpnade grupper. Enligt Carnegie var antalet dödsfall till följd av vargattacker under det tidiga 1900-talet uppe i tresiffriga tal årligen.

Läs originalartikeln som PDF.

 

 

*The Wide World Magazine var en populär Brittisk tidning som introducerades i april 1898. Tidningens koncept svarade mot människors vetgirighet och intresse för naturvetenskap, historia och geografi under förra sekelskiftet. Under devisen ”Truth is stranger than fiction” (ung. som vårt ”verkligheten överträffar dikten”) återgav man varje månad ögonvittnesskildringar från korrespondenter över hela världen. The Wide World Magazine lades ned i december 1965 men återföddes år 2009 som nättidningen Wide World Mag med inriktning på alternativt friluftsliv och resor.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se