Svenska Djurparksföreningen okunnig om riskerna

I ett uttalande i Sveriges Television visar ordföranden för Svenska Djurparksföreningen att han är dåligt påläst när det kommer till riskerna med vargar i hägn.

I samband med den tragiska olyckan på Kolmården där en djurskötare dödades av vargar letar nu media efter förklaringar och vänder sig till den handfull experter som finns i Sverige. Bland de som uttalar sig framträder Tomas Frisk, ordförande för Svenska Djurparksföreningen;

– Väldigt tråkigt. Det här är extremt ovanligt och jag har aldrig hört om något liknande. Jag måste skaffa mig mer information om detta för att se om vi på Svenska Djurparksföreningen kan göra något, säger Tomas Frisk ordförande i föreningen till SVT.

Att ordföranden för just djurparkernas förening aldrig har hört talas om något liknande, eller åtminstone om den näst intill identiska händelsen 1996 då 24-åriga Patricia Wyman, vargskötare vid Haliburton Forest & Wildlife Preserve dödades av varg, är minst sagt förvånande.

Wymanfallet är ett av de mest omskriva vargangreppen i modern tid.

 

Kolmården har haft flest vargangrepp

Listan över angrepp av tama vargar är lång och bara sedan 2010 har vi i Sverige haft fyra incidenter, dagens medräknad. Tre av dessa på Kolmårdens Djurpark och den fjärde på Lycksele Djurpark.

Kolmården är med fyra attacker den av världens djurparker som haft flest incidenter, enligt vår sammanställning.

Näst efter Kolmården kommer San Diego Zoo, USA,  med tre incidenter samt Prag Zoo i Tjeckien och Polar Zoo i Norge med var sina två incidenter.

 

 

Category: Nyheter · Tags: , ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se