Tre vargoffer i Akhtubinsk blev del av studie

I en studie av utförd i Akhtubinsk, Ryssland, kartlades 50 vargangrepp under 1970-talets första år. Att tre av angreppen lett till döden hade man tyvärr redan tragiska nyheter om, men trots det framkom en del av värde för den lokala rovdjursförvaltningen.

Akhtubinsk-distriktet inom Astrakhan-Oblast i Ryssland har ofta drabbats av angrepp från både friska och rabiessmittade vargar men man hade tidigare inte sett det konkret i siffror.

I början av 1970-talet sammanställdes därför fakta kring 50 attacker i området. Det gav en del intressanta resultat av vikt för rovdjursförvaltningen.

  • Alla undersökta attacker inom regionen skedde oktober-mars. Det förklarades med att det är dåligt med föda, dåligt med gömställen och att vargarna då är inne i sin vandringsperiod efter en tid med valpar. Sammantaget ökar detta risken för möte mellan människa och varg.
  • 46% av attackerna skedde nattetid då vargen har sin aktivaste tid.
  • I en grupp av 12 avlivade vargar som testades hade 8 rabies, alltså ca 67%. 33% var friska vargar.
  • Just dessa 12 vargar bet 33 människor. Av de bitna avled 2 i rabies och 1 av skadorna. Alltså sammanlagt 3 personer.
  • Totalt sett visade undersökningen att 70-80% av de attackerande vargarna hade rabies.
  • Därmed var 20-30% av vargarna helt friska när de utförde attackerna.

Kazakhstan kunde visa upp liknande siffror i en undersökning presenterad i september 1980. Av de 54 angripande vargar som undersökts mellan 1972-1978 var 17 stycken, alltså 31,4%, rabiessmittade.

I Chelkarskij-regionen kompletterade man sin studie med en demografisk analys. Fördelningen på de som attackerats där såg ut såhär:

  • 48% av attackerna riktades, helt logiskt, mot personer sysselsatta med djuruppfödning
  • 20% av de attackerade var barn
  • 8% av de attackerade var transportarbetare (vilket även kan innebära traktorförare m fl)

Bortsett från att alla uppgifterna gäller samma vargras är siffrorna inte direkt överförbara på svenska förhållanden. Vi har inte den storleken på vår vargstam och vi har varit fria från rabies sedan 1886.

Däremot visar det klart att friska vargar mycket väl kan anfalla människor.

 

Fakta avlivar gamla myter

Värt att notera när det gäller uppgifter om vargangrepp är att så många ”vargstater” tidigare låg bakom Järnridån. Det har medfört att de allra flesta uppgifter 1917-1991 framkommit först efter Sovjetdiktaturens fall.

Den tidigare tystnaden från Öst har tyvärr medverkat till myten om att friska vargar inte angriper människor, men tack vare informationsspridningen det senaste decenniet vet vi idag med fullständig säkerhet att det påståendet är fel.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se