Två minihästar dödade av varg, Lindesberg

Två minihästar dödade av varg, Lindesberg

Natten mot lördagen dödades två Minishetlandsponny av varg. Angreppet skedde i en hage i Gammelbo norr om Lindesberg.

I Sveriges vargtätaste län, Örebro dödades natten mot lördagen två hästar av typen Minishetlandsponny. Länsstyrelsen gick under lördagen ut med ett sms till djurägare om att ett troligt rovdjursangrepp inträffat. Då kunde man inte uttala sig om vilken typ av rovdjur det var, men man hade konstaterat pipblödning dvs förlust av stora mängder blod som när blodkärl i halsen slits av. Med utgångspunkt i den typen av skada och det faktum att tarmar och mjälten också påträffades ligger vargar närmast till hands.

I dag rapporterar Närkes Allehand att länsstyrelsen konstaterat att det rör sig om vargar som angripit och dödat hästarna. Det 6-åriga stoet mätte cirka 85 centimeter i mankhöjd vilket är ungefär lika stort som en varg. Fölet som också dödades var i storleksordningen schäffer, säger hästarnas ägare, Inga Ängsteg till tidningen Jakt & Jägare.

De båda hästarna betade en restaurerad betesmark längs en kanal mot vilken det alltså saknades stängsel. Problemet att stängsla mot vatten, främst rörligt vatten är så att säga ännu ej löst.

– Det är inte alls kul, förfärligt. Dels för hästarna, men också trist att det inte går att beta de här markerna. Det är fina betesmarker och det finns väldigt lite öppen mark i de här områdena, säger djurägaren Inga Ängsteg till Nerikes Allehanda.

I hagen gick även ytterligare ett sto och ett föl som undgick vargarna och som nu flyttats från platsen.

minhästar dödade av vargBilden visar resterna av en av de vargdödade hästarna.

 

Redaktionens kommentar: Vargar dödar hästar överallt där det finns vargar. En liten häst innebär naturligtvis lägre risk för vargen att skada sig men givet storleken av en älg finns finns absolut kapaciteten att döda även en stor häst. I januari 2013 förlorade lantbrukaren Vladimir Belusov i Kazakstan, 24 fullvuxna hästar till vargarna. Den som vill läsa mer om vargdödade hästar kan läsa denna lista.

 

Källa: http://na.se/nyheter/lindesberg/1.2598111-varg-dodade-tva-minihastar-i-hage | http://www.jaktojagare.se/aktuellt/vargar-dodade-tva-ponnyer
Foto: Commons Wikimedia
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se