Varg sköts under pågående angrepp mot hund

En jägare tvingades under måndagen skjuta en varg som trots varningsskott inte avbröt ett våldsamt angrepp mot jägarens hund, skriver tidningen Jakt & Jägare.

Måndagen var premiärdag för älgjakten i de södra delarna av Sverige och Sven-Erik Norell, Färila, fick snart älg framför sin hund som skällde ståndskall. Norell befann sig cirka 2 kilometer från hunden och började smyga sig på ekipaget för att kunna skjuta älgen.

När Sven-Erik var cirka 100 meter från hunden tystnade den och började istället springa i full fart mot Norell som trodde det var älgen som skenat.

Istället ser han att en varg förföljer hunden Nalle som slås till marken. Vargen högg sig omedelbart fast i buken på hunden.

– Han ruskade honom som en vante. Jag sköt ett skott i marken, men vargen var så uppe i att ha ihjäl hunden att den inte reagerade. Då sköt jag vargen. Det var omkring 50 meter så det var ingen risk att jag skulle missa, säger Sven-Erik Norell till tidningen Jakt & Jägare.

Vargen dog efter att ha skenat ett tiotal meter.

Det är oklart om hunden kommer att klara sig då buken tillfogades svåra skador. Ludde befinner sig hos veterinären där Sven-Erik lämnade honom innan han åkte till polisen för att redogöra för händelsen som alldeles säkert kommer att hanteras som ett nyttjande av Paragraf 28.

 

Uppdaterad 121009: Hunden avled under måndagskvällen till följd av skadorna.

Uppdaterad 121009: Trots att angreppet väl verifieras genom skicket på hunden har Polisen tvingats göra en formell anmälan om misstänkt jaktbrott och vidarebefordra ärendet till miljöåklagare. Det är anmärkningsvärt att skattemedel får användas på det sättet.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se