Vargar åter i Moldavien – landsbygdsbefolkningen oroad

Efter att ha varit förskonade i nästan 50 år har de Moldaviska skogarna åter blivit ett tillhåll för varg. Landsbygdsbefolkningen märker av närvaron och är oroade skriver den Ryska nyhetskanalen Mir24.

Plötsligt har vargar börjat dyka upp i de Moldaviska skogarna efter att ha varit borta i nästan ett halvt sekel. Landsortsbefolkningen känner obehag inför de djärva rovdjuren.

I byn Piskeresht har man flera gånger vaknat till vargars ylande och bland byborna är man säker på att det rör sig om ett större antal vargar som etablerat sig i en närbelägen skog. Förra veckan tog vargarna en kalv från en lantbrukare vilket ger stöd åt misstanken om att vargarna även skall ha valpar.

Efter att vargarna angripit och dödat flera kalvar har lantbrukarna slutat upp med fribetande nötkreatur. I stället står ängarna allt som ofta tomma.

 

Oroade för barnen

När skolorna börjar i september kommer byborna inte låta barnen använda den väg de vanligtvis går till skolan. Den vägen går nämligen genom den skog vargarna valt som sin hemstad.

Att vargen dykt upp i området förbluffar zoologer då de en gång gav sig av från Moldavien i mitten av 50-talet därför att bytestillgången var för dålig. Vargarna etablerade sig i stället i de närliggande länderna Ukraina och Rumänien.

 

Hoppas på hjälp från jägare

Byborna hoppas få hjälp med att bli av med vargarna genom de lokala jägarnas försorg. Jägarna å andra sidan är inte villiga att riskera böter om 500 USD för att ha skjutit en varg. Ordförande för den lokala jakt- och fiskeklubben, Oleg Chopoy minns allt för väl hur en man blev bötfälld efter att ha dödat en varg.

För att skydda barnen har byborna frågat myndigheterna om de eventuellt kan ombesörja transport med buss till skolan för barnen runt om i byarna.

Källa: http://mir24.tv/news/incidentes/5315401

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se