Vargar med halsband inte populärt, Finland

Finska myndigheter hade för avsikt att förse ett antal vargar med sändare i landets sydvästra delar. Befolkningen gjorde dock kraftigt motstånd och försöket avbröts.

Enligt Turun Sanomat skall myndigheter i sydvästra Finland under vintern haft för avsikt att förse ett antal vargar med radiosändare. Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet (RKTL) hörde sig därför för med den lokala viltvårdsföreningen. Svaret därifrån blev negativt varför RKTL fattade beslut om att inte förse vargarna med sändarhalsband.

Bakgrunden sägs vara att situationen är mycket konfliktfylld och att vargar med halsband upplevs som ”särskilt skyddade” av lokalbefolkningen vilket skapar irritation om vargarna vistas inne bland hus och gårdar.

RKTL tog fasta på detta och valde således att inte späda på konflikten. I övrigt kan nämnas att det i Finland krävs tillstånd från markägaren för att fånga en varg.

 

Källa: http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/457071/Maanomistajat+estivat+susien+pannoituksen
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se