Vargen kostar djurägare 100 miljoner per år, Kanada

Djurhållare i British Columbia, Kanada vädjar till myndigheterna om att vargstammen måste decimeras. Detta efter att de konstaterat att de förlorar upp emot 100 miljoner kronor per år.

Tidningen Vancouver Sun skriver om besvärande förluster för djurhållare i British Columbia som en följd av en allt för tät vargpopulation. B.C Cattlemen’s Association har beräknat att industrin förlorar upp emot 100 miljoner kronor per år som en direkt följd av återkommande vargangrepp på boskapen. De vädjar till myndigheterna att decimera vargstammen i särskilt utsatta områden som Peace River och Cariboo.

Stora vargflockar gör återkommande räder mot boskapshjordar i området vilket fått till följd att dödstalen bland kor och kalvar fördubblats bara under det senaste året.

Sist man genomförde riktad populationsreglerande jakt på varg i B.C. var i mitten och mot slutet av 1980-talet. Sedan dess har vargstammen förökat sig i rask takt.

Miljöorganisationerna vill inte lyssna till djurägarnas vädjan utan menar på att vargen snarare bör åtnjuta ytterligare skydd och att det är direkt orättvist att skylla på vargen för de ”påstådda” kor och kalvar som dör i regionen.

För inte så länge sedan sköts dock en hel vargflock bort efter att den angripit och dödat kor lite längre söderut i Washington. Detta trots vargens status som skyddsvärd.

I B.C. menar djurhållare att man bör göra samma sak därför att vargen helt enkelt vant sig vid att istället för att äta vilda djur förse sig direkt av de betande korna och deras kalvar. Nötdjuren är på sätt och vis ett mycket enklare byte än de vilda då de dels finns många fler och dels är tämligen orädda alternativt saknar naturligt flykt- eller skyddsbeteende.

– Det är mycket enklare att döda en ko eller en kalv jämfört en vild ren, säger Kevin Boon som företräder sammanslutningen av djurhållare.

Kevin har noterat att antalet inrapporterade angrepp mot tamboskap ökat med 50 procent sedan förra året

– Jag får så många som ett dussin samtal per dag, fortsätter Boon.

 

Svårt med bevis

Kevin Boon är medveten om att de saknar direkta bevis för att det är just varg som orsakat alla döda djur men föregående år var antalet döda djur 2 till 5 procent som en följd av sjukdomar, naturliga orsaker, stölder och predation. I år är siffran runt 10 procent och Kevins organisation har fått flera samtal från innevånare som sett stora vargflockar i färd med att äta kor och kalvar.

– Nej, vi har inte den rykande pistolen (eng. Smoking Gun) men förlusterna är så omfattande och beskrivande att vi helt enkelt kan utesluta andra orsaker än vargen. Men det är som sagt inte det lättaste att upptäcka en varg som just är i färd med att döda en ko.

Boon vill helt enkelt att regionen bibringar lite balans i naturen och decimerar den starka vargstammen om uppskattningsvis 8 500 individer.

 

Miljöorganisationer upprörda

Mike Badry vid miljödepartementet i B.C. säger att det inte har några planer på att skjuta några vargar. Inte ens i de områden där man noterat att stammen växt kraftigt. Han säger dock att de plockar bort enskilda vargindivider som man vet dödat tamboskap.

Att vargar dödad nötkreatur känner han väl till och förväntar sig också en kraftig ökning i år. Fram till nu har man verifierat 107 angrepp på kor mot 133 för hela föregående år.

– Vi är på väg mot fler angrepp än förra året. Det är givet.

Exakt hur många predationstillfällen som orsakats av varg vet han inte Badry på rak arm men säger att de absolut utgör merparten.

Chris Darimont, biträdande professor i geografi vid Universitetet i Victoria och förespråkare av bevarandestatus anser att vargjakt helt enkelt inte är tänkbart och direkt barbariskt.

– Djurhållare i B.C. har alla förutsättningar i världen att hantera problemet och nu ber de om att vi skall skjuta bort ett antal vargar. Det bevisa att det inte är rätt väg att gå att ge dem möjligheter att själva hantera problemvargar.

Darimont menar på att det finns metoder som inte är dödliga såsom boskapsvaktande hundar, stängsel eller mer personal i fält. Vidare säger han att populationsreglerande jakt inte är särskilt effektivt då vargar ständigt förflyttar och förökar sig. Konflikten mellan djurhållare och vargar kommer bara att flytta menar Darimont.

Kanadas vargförespråkare säger att vargen har rätt att existera i ”gynnsamma numerär” i British Columbia. Vargförespråkarna är emot jakt men säger att om jakt nödvändigtvis måste till så skall det ske på rätt sätt eller som de uttrycker det – det måste vara frågan om en ”rättvis kamp” och att jaga från helikopter eller att använda snöskotrar är inte aktuellt.

Darimont avslutar med att påpeka att det är omoraliskt att skjuta vargar på grund av att ”köttindustrin” vill minska sina kostnader för att producera kött.

 

Saknas vettiga alternativ

Djurhållaren Boon säger att stängsling kostar upp emot 200 000 kronor per kilometer vilket vore ödesdigert för djurägare som redan lider ekonomiska förluster på grund av vargen. Boskapsvaktande hundar ger han inte heller mycket för då han säger att de inte fungerar lika bra med kor som med får och att det knappast har en chans mot 10-20 hungriga vargar.

Källa: http://www.vancouversun.com/technology/ranchers+estimate+wolf+attacks+livestock+cost+million+year/7322744/story.html#ixzz28tzobWwT

Foto: Commons Wikimedia

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se