Vargjakt åter tillåtet i Frankrike

Vargjakt åter tillåtet i frankrike

Franska myndigheter har öppnat upp för en begränsad jakt på varg. Detta efter svåra förluster för djurhållande bönder. Miljöorganisationerna är ”ursinniga” skriver tidningen The Telegraph.

Efter vad vi känner till om vargens skador på tamdjur ser Frankrike ut att ha drabbats synnerligen hårt. Med över 6 100 får dödade och ersatta under 2012 ser förlusterna nu ut att ha nått ända fram till politikerna. Tidningen The Telegraph redogör i ett längre reportage för en nyligen genomförd vargjakt i södra Frankrikes alplandskap.

Journalisterna har svårt att hänga med i den tuffa terrängen. Drevkedjan, alltså de som har till uppgift att stöta vargen mot passkyttarna är försedda med snöskor för att bemästra den på sina håll meterdjupa snön. Efter vad vi fått veta från våra kontakter i Frankrike är kunskaperna om jakt på varg mer eller mindre obefintliga vilket resulterat i många misslyckade försök och få fällda vargar.

Angreppen från vargarna fortsätter därmed med oförminskad frekvens, vilket i nuläget betyder fler än ett angrepp per dag. 6 100 vargdödade får 2012 innebar trots allt lite drygt 16 får om dagen. I området där reportaget görs har 2 200 får, 250 getter, 6 kor, 4 hästar och 6 boskapsvaktande hundar dödats av varg. För den enskilda fårägaren är det inte bara en fråga om ekonomiska förluster utan också stor psykisk påfrestning.

– Några herdar klarar stressen, andra inte, det blir väldigt lite sömn när man vet att vargen finns där ute, berättar en drabbad i videoinslaget från The Telegraph.

För några herdar har det gått så långt att de tvingats äta lugnande medicin för att klara vardagen emedan andra valt att lägga ned verksamheten.

Från miljörörelsen är tonerna i vanlig ordning upprörda över den nu tillåtna jakten. Deras lösning på problemet är ”skarpare hundar” och ”elektriska stängsel”. Vad de nuvarande hundarna kan ställa till med för turister märktes inte minst i augusti förra året:

”Den ena av de två hundarna inledde attacken genom att bita kvinnan i vaden vilket fällde henne till marken. Väl nere fortsatte hundarna att bita kvinnan i ryggen, på axlarna och i baken. Kvinnan gjorde motstånd och lyckades efter en stund göra sig fri från sina angripare. Därefter tog sig kvinnan till en befintlig stuga längs vandringsleden där några parkvakter lyckligtvis fanns till hands. Hon flögs därefter med helikopter till närmaste sjukhus.”

Ännu skarpare hundar torde öka riskerna för bergsturismen vilket naturligtvis är en oönskad utveckling och elektriska stängsel är i det närmaste otänkbart givet såväl terrängen som hur fåren betar, dvs fritt under översyn av sin herde. Betesmånen i alperna är inte som i en svensk hage vilket kräver betydande arealer för att tillgodose fårens näringsbehov.

The Telegraph har som sagt gjort ett utmärkt videoinslag om jakten, som för övrigt inte resulterade i någon fälld varg men där flera drabbade får berätta sina upplevelser om hur det är att bedriva fårskötsel tillsammans med vargen.

Källa: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/10716224/The-wolf-hunt-returns-to-France-as-species-makes-a-European-comeback.html
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se