Vargvänner dömda till skadestånd för hot

Fällande domar mot vargvänner och djurrättsaktivister blir fler och fler. Sista avkunnade dom är mot ett par i Värmland som drev hatsajten PTP och Rovdjursbloggen.

Det sägs allmänt i debatten att båda sidor i vargfrågan är lika extrema. Dock tycks svenska rättsväsendet vara av en annan uppfattning då antalet förundersökningar och fällande domar väger över hos de som förespråkar varg. I Västmanland dömdes en kvinna för att ha hotat en tjänsteman till livet efter att skyddsjakt beordrats i Skultuna och polisen i Jämtland inledde en förundersökning mot en 17-årig tjej efter att hon hotat med att skjuta ner helikoptern vid skyddsjakten efter Junselevargen. Senast anmäldes organisationen WAS för hets mot folkgrupp efter att ett antal nedlåtande och hotfulla kommentarer skrivit på deras sida i sociala medier.

Hatsajten PTP drev under en tid aggressiva kampanjer mot människor de ansåg ha fel uppfattning om varg. De kartlade noggrant individer för att presentera dem på hemsidan. Flera av de utpekade gick samman i försök att få till stånd en större anmälan mot det misstänkta paret i Värmland.

Mikael Lund i Sandviken, uthängd på hemsidan gick längre i sina ansträngningar och anlitade en privat it-expert. Bevisen som experten kom fram till har nu via tre så kallade tredskodomar i tingsrätten mynnat ut i att paret skall betala skadestånd om 128 000 kr till Mikael Lund. Paret i Värmland har uteblivit från samtliga förhandlingar vilket i normala fall leder till att ingen dom kan förkunnas men om man begär en tredskodom kan detta kringgås och domslut preliminärt fastställas.

Mikael är för övrigt djupt besviken på polisens insats i ärendet.

– Vi gjorde polisanmälningar men ännu har ingenting hänt med dem. Det är jättedåligt av polisen, rent ut skamligt, att de engagerar sig så lite, säger Mikael Lund till tidningen Jakt & Jägare.

Värmlandsparet har dock en chans att inom en månad höra av sig till tingsrätten för att ”återvinna” målet. Då kan de få till stånd en ny förhandling. Hör de inte av sig fastslås tredskodomarna.

Lund har satsat såväl tid som pengar på själva processen och om man vid en senare förhandling förlorar blir förlusterna än större då han också måste betala rättegångskostnaderna.

– I sådana fall har har jag rättsskyddsförsäkringar som täcker det. Men det är viktigt att folk fattar att de inte kan sitta i sina källare och skriva vad som helst om människor. Det är därför jag drivit det här ärendet, säger Mikael Lund till tidningen.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/aktuellt/tre-domar-i-ptp-harvan
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se