Varningsskott räddade jakthund från vargangrepp

Under måndagen räddades en jakthund från att bli angripen av varg efter att ägaren skjutit ett varningsskott. Det var i Vibberbo i sydöstra dalarna som Göran Nilsson rådigt ingrep och räddade sin drever från en säker död.

– Han var lös en liten stund innan vargarna gav sig på honom, säger Göran Nilsson till tidningen Jakt & Jägare

Göran var ute på småviltsjakt med sin 7-åriga drever i skogarna vid Vibberbo. Nilsson hade märkt att rådjuren skenat betänkligt varför han var extra uppmärksam.

– Jag har förstått att det var något konstigt. Rådjuren har skenat rakt iväg både för hanen och en drevertik som jag äger, säger Göran Nilsson.

Drevern, Gulliver hade sökte ut cirka 300 meter när Nilsson plötsligt hörde hur han slogs för sitt liv.

– Han skrek rakt ut. Jag sköt varningsskott och sprang mot platsen allt vad jag orkade. Då mötte jag hunden i ungskogen, berättar Göran Nilsson.

Hunden var biten i båda skinkorna, i svansen och hade revor i halsen.

– Han hade den gamla sortens Garmin Astro-halsband på sig och det verkar ha varit en bra livförsäkring den här gången. Det är huggmärken i halsbandet också, säger Göran Nilsson.

Mentala skador?

Nilsson körde Gulliver till djursjukhuset i Falun, där han blev kvar över natten för observation.

– Han överlever, men vi får se hur han kommer att fungera mentalt efter det här. Hur som helst är säsongen över, säger Göran Nilsson.

Området där Göran jagade berörs av det så kallade Nornreviret.

– Det började i vintras, när vi fick två vuxna vargar som sprang i byn. Nu är det säkert vargvalpar på gång också, säger Göran Nilsson med en suck.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se