”Vildsvin attackerar fler hundar än vargen!”

Jaha, så var det dags igen. Jämförelser mellan äpplen och päron. Nu gäller det ett inslag i Sveriges Radio P4 den 23 februari 2011. Där hävdas att det är betydligt vanligare att jakthundar skadas av vildsvin än av vargar.

Hur då vanligare? frågar vi oss. Men samma felaktiga slutsatser har dykt upp när man jämfört risken för jakthundar i trafiken och i vargrevir, så vi börjar bli vana. Se vår artikel om det.

Bruttosiffrorna är det inget fel på men populationerna måste plockas in för att det ska vara möjligt att jämföra. Så här ser det egentligen ut:

I Sverige finns mellan 150 000 och 300 000 vildsvin enligt uppskattningar som gjorts. Om vi tar den lägsta siffran och jämför med P4s hundskadesiffra är risken för en hund att skadas av vildsvin alltså 93 på 150 000, dvs 0,00062.

Antalet vargar var i vintras enligt Viltskadecenter 219 stycken (deras lägsta siffra). Risken för en hund är här 11 på 219, alltså 0,05022. Det är alltså 81 gånger högre risk (0,05022 delat med 0,00062) för en hund att bli skadad av en varg än att bli skadad av ett vildsvin. Och då har vi inte ens räknat in vad försäkringsbolaget Agrias representant Cina Seidefors nämner i intervjun:

” Om en hund möter en varg så dör den oftast men möter den ett vildsvin så brukar den bli skadad men överleva.”

Det kommer sig av att ett vildsvin agerar i självförsvar medan en varg självmant söker upp och dödar hunden, precis som vilket annat bytesdjur som helst. Detta måste definitivt tas med i beräkningen.

Hundägaren Elise Friis-Beck som intervjuas säger att ”vi har ju vildsvin och de är farligare”, men det kan vi lugnt avfärda som en myt. Det är, enkelt uttryckt, ovanligt att en hund skadas av ett vildsvin med tanke på hur många vildsvin den har risken att möta i skogen. Eller omvänt: Med 93 skadade hundar skulle det krävas en pytteliten vildsvinsstam, 1850 individer, för att svinen skulle kunna tävla med den gångna vinterns 219 vargar i farlighet.

Läs sammandraget eller lyssna på P4-inslaget här.

 

[Table=24]

 

 

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se