Ylande varg på tomt, Viktjärn

Familjen Bergström väcktes en morgon av ett ylande och morrande. Misstanken om att det var en varg de sett på tomten tidigare stärktes.

Det är den period på året då unga vargar söker sig nya marker och därför duggar observationerna tämligen tätt. En uppskattning av antalet vargar på jakt efter nya marker rör sig om ett knappt hundratal. Någon eller några verkar ha gått norrut då flera observationer gjorts i Bergeforsen i Västernorrlands Län.

I Bergeforsen har Annica Bergström och hennes man sett vargen inne på tomten. Under fotbollsmatchen mellan Ukraina och Sverige såg det något vid skogskanten av tomten. Annica trodde först att det var en räv men hennes pappa, Göran var säker på sin sak – det var en varg.

– Jag har sett massor med räv i mina dar och det här var definitivt ingen räv. Jag är 100 procentigt säker, säger han till Sundsvalls Tidning.

Annica med sin 14 dagar gamla dotter är inte road av besöket.

– Jennifer är 14 dagar gammal och det känns inte så kul att ställa ut henne på altanen längre, säger Annica som även hört av den objudne gästen under natten.

– Vi vaknade av att det var något som ylade och morrade på tomten men när vi kom ut så tystnade det helt. Samtidigt kom katten in och den var uppspelt och svansen var jättetjock.

 

Flera har sett vargen

I omgivningen finns ett 15-tal hus och fler av dem som bor där säger sig ha sett vargen. Dels vid den lilla sjön och på småvägarna i området. Ett spår har fotograferats men länsstyrelsens besiktningsman, Lars Wiklund säger att det lika gärna kan vara en stor hund – skillnaden i spårstämpel är svår att avgöra på barmark.

En kvalitativ spårning måste omfatta minst 5 kilometer och helst också innefatta spillning. Svårt, för att inte säga omöjligt sommartid.

– Vi tar alla rapporter på allvar. Men det finns ingen anledning för de som bor där att vara rädda, säger Lars Wiklund till Sundsvalls Tidning.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se