Godkänt rovdjursstängsel hindrade inte vargar – 14 får dödade

Två vargar har slagit och dödat 14 får på en gård vid Tyngsjö. Angreppet skedde troligen natten till i måndags. Fåren gick i en hage med femtrådigt rovdjursstängsel eftersom gården ligger i Aamäckreviret. Antalet får i besättningen uppgick innan attacken till 35 stycken – 40% dödades.

Men vargarna tog sig in i hagen via en sjö som gränsar till fårhagen. Betesmark som gränsar mot vatten är inte helt ovanligt men blir särskilt besvärligt inom eller i gränsen mot ett vargrevir. Då ett rovdjursstängsel är el-förande och där den lägsta tråden inte får vara mer än 20 cm ovan mark uppstår ett oundvikligt problem vid själva vattnet.

Dels kan vattennivån över tiden variera vilket då försvårar själva placeringen av stängslet och dels så är markförhållandena sämre i anslutning till vatten dvs svårare att få stolpar att sitta ordentligt. Det återstår i princip bara en lösning och det är att stängsla en bra bit från vattenbrynet för att inte riskera att hela stängslet blir overksamt pga kontakt med vatten.

Slutsaten är att någon naturlig tillgång på vatten inte är att rekommendera utan det måste transporteras till hagen med hjälp av traktor under betesperioden. Alltså ytterligare en syssla som skall läggas till de övriga vid djurhållning i och omkring vargrevir.


Läs artikeln: Ett 20-tal får dödade av varg – dt.se.

Läs även längre version hos Jakt o Jägare.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se