Peter Egardt felinformerad om vargangrepp mot människor

Peter Egardt, Landshövding i Uppsala Län

Peter Egardt, landshövding i Uppsala Län och tidigare ordförande i vargkommittén uttalar sig i lokalpressen om nytt vargrevir. Angående vargars benägenhet att angripa människor är han dock felinformerad.

Att vargar angriper människor är ett faktum som förvånansvärt få är beredda att acceptera. Det har sagts så ofta i svensk press att det för de allra flesta förefaller vara sant. Dock fick sig sanningen en rejäl törn efter händelsen på Kolmården där en ung kvinna dödades av flera vargar i ett hägn.

I samband med Kolmården fick ett stort antal ”experter” uttala sig i media och den samstämmiga bilden var att sannolikheten för det just inträffade var så liten att det nästan inte hänt. Jonas Wahlström från Skansen hade trots sitt uppenbara intresse för djur aldrig hört talas om att människor skulle ha blivit dödade av vargar.

De som följt Vargfakta vet dock bättre och visste kanske också att händelsen på Kolmården var i det närmaste identisk med den i USA år 1996 då den 26-åriga djurskötaren Patricia Whyman dödades och delvis konsumerades av vargar.

Landshövdingen Peter Egardt verkar dock inte känna till att vargar angriper människor då han i samband med intervjun i UNT ger sin syn på risken med varg och den oro som människor känner när de plötsligt blir inbegripna i ett revir.

– Oftast är rädslan obefogad. Vargar ger sig inte på människor, säger Peter Egardt.

Om vi bortser från alla de tusentals människor som dödats av varg historiskt och koncentrerar oss på 2013 och 2014 är det fortfarande så att Peter Egardt är felinformerad – vargar ger sig på människor. Ibland med dödlig utgång och ibland med lättare eller allvarligare skador.

Nedan några exempel av angrepp med dödlig utgång från 2013 och 2014:

Ingusjetien, Mars 2014 En vargflock gick till angrepp mot en grupp människor i republiken Ingusjetien, norr om Georgien. En man skall ha dödats enligt uppgifter till media.

Kashmir, Augusti 2013 8-åriga Khubush Jan, dotter till Abdul Hameed Khan i byn Tangwari Bala hade gått till ån för ett svalkande bad. Någonstans mellan huset och ån angreps dottern av en varg. Flickan ådrog sig allvarliga skador och kördes omedelbart till distriktssjukhuset för akutvård. Skadorna var dock för omfattande varför flickan avled på sjukhuset.

Kashmir, Juli 2013 Ännu ett barn, denna gång en 9-årig pojke har attackerats och dödats av varg i norra Kashmir. Det dödliga angreppet skedde på lördagen.

Kashmir, Juli 2013 En 7-årig pojke dödades i lördags av två vargar i den indiska delen av Kashmir. Området har under en tid också fått erfara flera dödliga angrepp från leoparder. Viltförvaltningen kritiseras hårt.

Ryssland, Mars 2013 I byn Yessey vid sjön med samma namn skall en pojke om 10 år ha gått för att träffa sin bror. Efter att en längre tid förflutit blev modern oroad varför hon gav sig ut för att söka efter pojken. Efter en stunds letande hittade hon pojkens döda kropp.

Tajikistan, Februari 2013 Enligt den Tajikiska radiostationen Ozodi har en 81-årig kvinna dödats av varg i byn Badzhuv Rushan. Grannar som hörde angreppet han inte rädda kvinnan som dog på plats.

Ryssland, Januari 2013 För den 66-åriga kvinnans hjärta blev vargmötet en för stor belastning och hon föll död till marken bakom sitt hus. Hennes man återfann kroppen som vargen ätit av.

Rovdjurspolitiken i Sverige dras med trovärdighetsproblem i synnerhet där vargen är fast etablerad. När myndighetspersoner uttalar sig om varg utan att vara ordentligt pålästa känns det som att det finns fog för den bristande tilltron.

 

Källa: http://www.unt.se/uppland/uppsala/vargpar-har-bildat-revir-i-uppsala-lan-3153559.aspx
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se