18 alfavargar inom 9 revir skall skjutas

Enligt uppgifter till SR Ekot tänker Naturvårdsverket besluta om jakt på 18 vargar inom 9 revir. Vargarna som skall skjutas är de reproducerande paren, alfadjuren.

Vargjakten på genetiskt ointressanta vargar kan bli av enligt vad SR Ekot erfar. Enligt Ekots källor handlar det om 18 vargar av alfatyp som skall skjutas inom 9 revir. Alfadjuren är de reproducerande paret inom reviret vilket då förhindrar fortsatt produktion av genetiskt ointressanta vargar under 2013.

Den grundläggande principen för genetisk urvalsjakt är att man genom att plocka bort reproducerande vargar med hög inavelsgrad dels sänker den generella graden av inavel samtidigt som de genetiskt intressanta vargarna avkommor får större genomslag i den totala populationen.

En beräkning med utgångspunkt i kända data från inventeringar ger vid hand att avlivningen av 18 reproducerande vargar kommer att begränsa vargstammen med totalt 54 individer. Efter vårens föryngringar kommer vargstammen att omfatta 390-451 vargar. Läs mer om beräkningen i denna artikel.

Läs mer om hur urvalsjakt påverkar inavelsgraden i denna artikel.

 

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5424995
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se