28 får dödade av varg i Riala, Stockholms Län

Ett omfattande vargangrepp där 28 får fick sätta livet till inträffade natten till fredagen i Rialareviret i Norrtälje kommun.

Tidningen Jakt & Jägare skriver om ett förödande vargangrepp i Rialareviret norr om Stockholm där så många som 28 får dödades av varg. Fårhagen var väl stängslad men gränsade mot vatten. Misstanken är att vargen simmat runt och kommit in den vägen.

Hanna Dittrich Söderman, Rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Stockholm är säker på vilket rovdjur som står bakom angreppet:

– Det är klart att det är varg som ligger bakom attacken. Vi har nu samlat in färsk vargspillning för DNA-analys för att kunna avgöra vilken vargindivid det handlar om, berättar Hanna Dittrich Söderman.

Som brukligt efter ett vargangrepp fanns ett stort antal djur som var så pass skadade att de fick avlivas. Denna gång hade vargen själv dödat 14 får men ytterligare 14 får var så pass skadade att de inte gick att rädda.

Vargangreppet reducerade fårbesättningen med nästan hälften. De kvarvarande 30 djuren har flyttats till en annan hage där lapptyg har satts upp för att förhoppningsvis förhindra ytterligare ett angrepp.

Huruvida det är varg ur Rialareviret som ligger bakom angreppet är oklart men DNA-analysen väntas ge svar på detta. Det har förekommit uppgifter om att reviret skulle vara upplöst då vinterns inventering inte gav några klara besked om revirets omfattning. Spårsnön var allt för dålig för att kunna bestämma antalet individer.

Reviret blev rikskänt efter att en kvinna med barnvagn och hund fått se sin hund bli tagen framför ögonen av en varg i början av 2011. Lite senare fick en man värja sig mot en närgången varg när han skulle hämta morgontidningen vid brevlådan. Sedan de två incidenterna har det varit mer eller mindre lugnt inom reviret.

TILLÄGG 18:30. Dagens Nyheter skriver att det rör sig om fler än 28 får, närmare bestämt 31 stycken som bragts om livet.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se