60 barn miste livet för Bihars mördarvargar

Vargattackerna mot Indiska barn fortsatte långt in på 1990-talet och förekommer också idag även om antalet dödsoffer minskat. I staten Bihar fick man en andra vargkris 1993.

Den Indiska delstaten Bihar var en av de första som drabbades extra hårt av vargens härjningar i modern tid – under 1981 dog 13 barn i vargens käftar.

Många hade nog förhoppningen att det skulle vara slut då men redan i april 1993 var vargarna tillbaka. Det finns dokumenterat i många vetenskapliga rapporter varav faktiskt Svenska Vetenskapsakademin gett ut en av dem.

I skriften ”Ambio”, vol 28 nr 2, mars 1999 rapporteras att

”Problemen med barndöd genom vargangrepp i skogsregionerna Hazaribagh West, Koderma och Latehar i staten Bihar har utvärderats genom uppgifter från (lokala) skogsvårdsstyrelsen, intervjuer och en enkät. Fem vargflockar har orsakat problem i 63 byar. 80 angrepp på barn skedde april 1993-april 1995, och bara 20 offer räddades till livet. Alla barn togs i bebyggelse, främst under perioden mars-augusti och klockslagen 17.00-19.00. Fler flickor än pojkar gick åt (58 mot 42%) och 89% av barnen var i åldrarna 3-11 år.”

Sammanlagt fick alltså 60 barn sätta livet till genom vargangrepp under två år. En smått sensationell siffra.

 

Många dödsfall under två decennier

Vargangreppen på människor i Bihar var varken de första eller sista man skulle få uppleva i Indien. Attackerna i Anantpur, Hazaribagh och Ashta, då sammanlagt 39 barn miste livet, var fortfarande kvar i folkminnet och bara ett år senare, 1996-1997, drabbades Uttar Pradesh och Banbirpur. Där dog 61 personer, mestadels barn.

Även under 2000- och 2010-talen har dödliga attacker inträffat, bland annat i Uttar Pradesh och Sitapur. Men även attacker som inte lett till dödsfall har tidvis skapat stor oro.

 

Källor: Rädslan för vargen – en tvärvetenskaplig utredning, sid 35, John Linnell, Tore Bjerke 2002. Wolves, Elisabeth Scholl 2003 (ISBN 0737715278). Ambio vol 28 nr 2, (utdrag) Svenska Vetenskapsakademin mars 1999. Wolf Song of Alaska, Wikipedia samt källor i tidigare artiklar.

 

 

De fyra delstater som drabbats värst av både angrepp och rabiessmittade vargar är Uttar Pradesh (UP), Bihar (BI), Maharashtra (MA) och Andhra Pradesh (AP).

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se