Åse Schoultz stoppar information om varg till fäbodbrukare

Miljöåklagare Åse Schoultz har stoppat samarbetet mellan fäbodbrukarna i Jämtland och länsstyrelsen. Ett samarbete som fungerat utmärkt för att skydda fribetande tamboskap mot inkommande vargar.

Åse Schoultz, miljöåklagare och uppmärksammad i en rad förundersökningar och åtal mot främst jägare under de senaste åren har belagt länsstyrelsen med munkavle. Fäbodbruket i Lillhärdal har sedan flera år tillbaka fått information om vargars rörelser och på så vis kunna flytta djuren för att undvika angrepp.

– Tidigare har vi haft ett mycket bra samarbete med länsstyrelsen. De har informerat oss om när vargarna närmat sig våra djur så vi har kunnat flytta på dem, men nu har miljöåklagaren stoppat det, säger fäbodbrukaren Camilla Löfskog till tidningen Jakt & Jägare.

 

Förundersökningen kan skadas

Skälet till att informationen inte längre kan lämnas till fäbodbrukarna i Lillhärdal sägs vara den pågående utredningen, som leds av Åse Schoultz, mot fem män misstänkta för illegal jakt på varg. Flera av männen är hemmahörande i Lillhärdal men Camilla Löfskog har svårt att se hur informationen till fäbodbrukarna skulle kunna skada utredningen.

– Jag förstår inte hur förundersökningen skulle kunna skadas av att vi får information om att vargarna är på väg mot våra djur. Det är som att om en människa kört bil på fylla och förlorat körkortet ska alla förbjudas att köra bil. Konsekvenserna blir ju helt absurda, tycker Camilla Löfskog.

 

Ekonomiska konsekvenser

Löfskog driver ett företag med drygt 80 köttdjur och riskerar att drabbas hårt om vargen angriper. För ett par år sedan led de stora ekonomiska förluster till följd av ett angrepp. Kostnaderna uppgick till en halv miljon varav knappt hälften senare ersattes från staten.

De resterande 250 000 kronorna fick de själva stå för.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se