Fårägarna på Ösel säger nej till varg, Estland

Fårägare och lantbrukare i Saaremaa på ön Ösel utanför Estland har tagit till orda och uttryckt bestämda åsikter om att antalet vargar på ön måste begränsas. Helst av allt skulle de vilja göra ön till ett vargfritt territorium.

Fårägare på ön Ösel utanför Estlands kust har fått nog av varg och vill helst av allt göra ön till ett vargfritt territorium. Bilar försedda med klistermärken som utropar budskapet om en vargfri ö är en del av en kampanj som fårägarna nu startat.

Miljöorganisationerna på ön säger att sådana extrema åsikter inte på något vis är en möjlig väg för samexistens.

Öborna däremot säger att om de skall leva med varg kan de lika gärna stängsla in Saaremaa med höga stängsel som påminner om ”koncentrationsläger”. Samtidigt säger de även att de inte vill utrota vargen som art men att det är ett stort besvär för de som håller på med boskapsskötsel och uppfödning.

Under 2011 dödades minst 160 får vilket var hela 20 gånger fler än året innan.

Reds. kommentar: Stängsel som effektivt håller varg borta från boskap måste vara väsentligt mycket högre än de 110 centimeter som rekommenderas i Sverige. De slovenska forskarna rekommenderar minst 160 centimeter och boskapsvaktande hundar. Så höga stängsel förändrar landskapsbilden och estetiken väsentligt.

Källa: http://www.ilmajaam.ee/811778/tv3-lambakasvatajad-jahivad-hunte/
http://rus.postimees.ee/826834/ovcevody-prosjat-razreshit-im-otstrelivat-volkov/

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se