Internationella forskare kommenterar tragedin i Kolmården

Nyheten om den brutala vargattacken på Kolmården igår spreds snabbt över världen och redan under natten hade Vargfakta mottagit kommentarer från internationellt kända forskare.

Valerius Geist, professor emeritus och tidigare medarbetare till nobelpristagaren Konrad Lorenz beklagar det inträffade och refererar till Erich Klinghammer som bedrev forskning på varg i fångenskap:

”Erich och jag hade en nära relation då vi båda jobbat med Konrad Lorenz och var utbildade etologer*. Erich matade mig ständigt med information om hur farliga vargar är i fångenskap även om de fötts upp och vants vid människor, och vid Wolf Park** jobbade man verkligen med det.

Han var den förste som observerade revolter inom etablerade vargflockar i fångenskap – att vargar plötsligt kunde vända sig mot sina egna flockmedlemmar och döda dem. (Vargfakta har tagit upp två fall från Calgary och Cleveland)

Jag minns exempel där (varg)söner och döttrar vänt sig mot sina dominanta fäder och mödrar och dödat dem. Vuxna vargar är mycket medvetna om den sociala hierarkin och de håller ständigt utkik efter möjligheter att förbättra sin status. Efter att forskarna insett detta blev heller ingen biten mer, berättade Erich för mig.

För revolterna inkluderade nämligen även Erich och hans djurskötare. Han berättade en gång hur en stor alfahane stått med framtassarna på Erichs axlar (Erich var ca 180 cm) och morrat och dreglat bara några centimeter från hans ansikte. Erich själv stod blickstilla.

Vargarna letar efter svagheter och ingen med så mycket som förkylningssympton tilläts gå in i hägnet av rädsla för angrepp!

Erich Klinghammer utsågs till utredare efter attacken på 24-åriga biologen Trisha Wyman som den 18 april 1996 dödades av en fången vargflock i Ontario. Erich chockades då av att samtliga anställda på Haliburton uppgav att ”de var förvånade över dödsfallet ’för vargar angriper ju inte människor!'” Vilken okunnighet!

Det stora hotet från vargar i fångenskap är att de alltid förblir medvetna om sin rang och vill utforska varje möjlighet att förbättra den. Det är just det som gör dessa älskade skyddslingar så farliga.

Ingen vet detta bättre än familjen Frank och jag vet att (professor) Harry och Martha kommer att kommentera händelsen. Jag kan se deras bettärriga ben framför mig. Ett bevis för ett livslångt studium av vargar i fångenskap.”

Med vänlig hälsning
Val Geist

 

Professor Harry Frank, University of Michigan

Brev från Harry Frank inkom mycket riktigt i morse. Såhär skriver han:

”Min uppfattning är att vad människor – tränade eller otränade – ofta missförstår är att umgänge med varg, tämjning, aldrig drar vargen in i människans värld. Det enda som gör det är inriktad avel, men en sådan varg kallas faktiskt för ”hund”.

En tämjd varg bjuder däremot in människan till sin värld. En värld jag skulle vilja likna vid 1400-talets politiska dynastier, där en puss på kinden ena sekunden mycket väl kan följas av ett knivhugg i ryggen i nästa.

Jag tyckte ofta att vår vargflock liknade di Medicis hov. Varje individ vakar på sin nästa för bästa tillfälle att stiga i graderna. Och en tvåbent flockmedlem är precis lika gångbar i den tävlingen som en fyrbent.

Det är vad som skiljer sådana attacker från bytesangrepp. Helt andra parametrar gäller, beteendet är annorlunda.

Erich Klinghammer skrev inte mycket men alla som har daglig kontakt med vargar i fångenskap borde läsa vad han skrev i vår bok. Han och Pat*** gjorde ett fantastiskt jobb när de beskrev vilka mekanismer som gjorde att vi kunde gå bland vargar, nästan som antropologer hos en avlägsen infödingsstam, och studera dem utan att störa vargarnas sociala struktur och beteende. ”

Harry.

 

Nyttig litteratur

Boken som Harry Frank refererar till är Man and Wolf – Advances, Issues and Problems in Captive Wolf Research från 1987. Det gäller främst sidorna 31-60 Socialization and management of wolves in Captivity av Erich Klinghammer och Ann Goodman. Här finns avsnittet ”How to save a person from attack”.

Vargfakta har hittat den under Google Books. Bara att läsa in.

 

 

 

* Etologi är läran om djurs beteenden. Den mest kände etologen är förmodligen Konrad Lorenz (1903-1989, Nobelpriset i fysiologi/medicin år 1973 ”for their discoveries concerning organization and elicitation of individual and social behaviour patterns”).

** Wolf Park var Erich Klinghammers dagliga arbetsplats. Ett zoologiskt centrum i Battleground, Indiana som fortfarande är i drift.

*** Pat var Erich Klinghammers fru.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se