Kolmården medger tidigare incidenter

I en artikel i dagens Göteborgsposten medger representanter från Kolmårdens Djurpark att det förekommit allvarliga vargangrepp tidigare både på Kolmården och andra platser i Sverige.

I morse publicerade Göteborgsposten en uppdaterad artikel om händelseutvecklingen efter det tragiska dödsfallet i Kolmårdens Djurpark igår.

Artikeln var till stor del skriven efter dagens pressträff och där medgav representanter för Kolmården att det förekommit allvarliga vargangrepp i Svenska djurparker även tidigare.

– Det finns några liknande händelser historiskt i Sverige, sade vargansvarige Mats Höggren.

Det känns befriande att Kolmården spontant tar upp detta då gårdagens tidningsintervjuer gav en klart vilseledande bild av faktiska förhållanden.

Experterna Jonas Wahlström, Olof Liberg och Djurparksföreningens ordförande Tomas Frisk intervjuades och uppgav var för sig att de aldrig hört talas om liknande attacker. Vare sig i Sverige eller utomlands.

Detta trots att ett flertal angrepp skett i Svenska, Norska och Ryska djurparker och att en av världens mest omskriva vargattacker i modern tid var nästan en spegelbild av tragedin på Kolmården.

 

Tidigare incidenter på Kolmården

Mest intressant med dagens uttalanden är dock att Kolmården avslöjar helt andra incidenter än de som omskrivits i media. Ska man tolka Göteborgspostens referat är det till och med relativt vanligt.

– Tidigare när vi har haft mindre incidenter har vi sett beteenden hos vargarna som kommit smygandes. Men här hade vi inga tecken att ta fasta på, sade en representant för djurparkens ledning.

Citatet antyder alltså att personalen varit med om tillräckligt många incidenter för att man ska kunna tala om smygande beteenden och ”tecken” i en statistisk bemärkelse, som något som böljar och förändras med tiden.

Varför man ändå fortsatt med den interna och externa verksamheten, trots dessa återkommande varningstecken, kan man fråga sig. Det måste ju rapporterats från andra håll.

Till exempel från Hannover där en kvinnlig vargskötare i maj 2007 fick ena armen avbiten. Eller 2006 då en skötare i Norska Langedrag Naturpark attackerades av en vargtik som senare avlivades.

 

Dokumentation för framtiden

Vad Kolmårdens representanter menar med ”mindre incidenter” framgår inte men det torde kunna vara allt utom det som hände igår.

När nu vargverksamheten beläggs med lås och bom skulle det vara önskvärt med en offentlig utredning av vilka incidenter som åsyftas och vilken omfattning de haft, till antal så väl som till skada.

På så sätt kan vi få en dokumentation som förhoppningsvis kan förhindra att samma saker inträffar igen.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se