Officiell vädjan styrker rapport: 60 döda i vargattacker

I regionen Kaluga (Kaluzh) miste 60 personer livet i vargattacker åren 1943-1947. Av dessa var 46 personer barn. Det meddelade den Ryska tidskriften Jakt & Jaktekonomi 1988.

Under andra världskriget blev vargen ett stort problem på den Ryska landsbygden. Nästan oavsett region förekom både skador och dödsoffer med vargen som förövare.

Kirov-, Vladimir– och Minsk-räjongerna har omnämnts många gånger i litteraturen, men även delstater som Georgien och Dagestan.

Redaktionen på tidskriften Jakt & Jaktekonomi gjorde 1988 ett reportage om vissa av händelserna och kom då i kontakt med förre ordföranden vid det Sovjetiska Jägarförbundet, S Semiletkin.

Denne meddelade att under åren 1943-1947 dog 60 människor till följd av vargattacker i Kaluzhskaija Oblast (Kaluga). Av dessa var 46 barn.

Enligt Semiletkin hade det gått till ungefär som i Kirov med vargar som lurpassade på framför allt barn och angrep vid rätt tillfälle. Befolkningen var utan mankraft på grund av kriget och helt försvarslös utan de vapen som återlämnats till Staten under tvång – en metod att motverka lokala uppror.

 

Vädjan om vargjakt

Som ett verifikat visade Semiletkin ett officiellt brev, en dåtida vädjan till myndigheterna. Brevet var skrivet av en herr Kreinin till chefen för det lokala Hälsodepartementet, Stepanenkov, och hade bland annat följande innehåll:

”Jag vill härmed informera Er om att fler offer för vargangrepp har placerats på sjukhus. Den 14 juli 1946 attackerades ett barn från byn Pechki. Jag har också mottagit information om att ett barn uppätits intill Röde Krigaren (en kolchos, reds anm.). I Kolchinskij, Maninskij och Savinskij har tre barn förts till sjukhus för vård och 14 stycken har dött av bitskador. Jag vädjar till er om omedelbar jakt på vargarna.”

Utdrag ur brevet samt bakgrunden till uppgifterna redovisas på sidan 181 i boken Wolves in Russia av Will N Graves* (2007) samt tidigare i andra omarbetade utgåvan av Varg, Michail Pavlov** (1990).

 

”Hela nationen älskar våra segerrika krigare”, säger en propagandaaffisch från 1944. Nja, det fanns nog en hel del som hade föredragit att hålla soldaterna hemma i byn istället.

 

* Den amerikanske vargforskaren Will N Graves blev känd för en bredare allmänhet genom sin bok ”Wolves in Russia” (2007, ISBN 9781550593327), i vilken han gick igenom och sammanställde tusentals statliga ryska dokument om vargförekomst och skador i dess kölvatten.

**Michail Pavlov, född 1920, har biologisk utbildning motsvarande svensk fil lic och är en av Sovjets/Rysslands främste kännare av varg. Han är framstående jaktexpert och har varit ledamot av Ryska Vetenskapsakademiens rovdjursavdelning. Pavlov deltog i andra världskriget och arbetade från 1948 i Kirovdistriktet där han senare blev chef för ”Allunionella vetenskapliga forskningsinstitutet för jakthushållning och pälsdjursuppfödning” (förkortas VNIIOZ på Ryska). År 1982 publicerade han sin första bok ”Volk” (Varg). År 1990 utkom Varg på nytt i en omarbetad och utvidgad upplaga. Den har översatts till svenska av Elis Pålsson 2003.

 

 

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se