Parisvargarna: Utdragen massaker med få jämlikar

Nyåret 1450 inleddes på ett fruktansvärt sätt för Parisborna. Det kom att bli året för de så kallade ”Parisvargarna” som orsakade 40 människors bråda död. Många offer var barn enligt de knapphändiga uppgifter som finns tillgängliga.

Vintern slog hårt i Frankrike år 1449-1450 och vargarna började söka sig långt utanför skogarna i jakt på bytesdjur. Normalt sett var de betydligt skyggare men nu vågade de sig ända in på Paris gator.

Dit kom de genom ringmuren som uppförts år 1190 av kung Philippe Auguste för att skydda befolkningen. Nu var ringmuren emellertid i stadigt förfall och det fanns hål överallt där vargarna lätt kunde passera. Dödandet skedde sedan i alla delar av staden.

Flocken anfördes av en stor hanne som kom att kallas le Courtaud (ungefär ”Stumpen”, reds anm.) för sin korta svans. Troligen hade den blivit avbiten i en strid med andra vargar.

Raiderna mot stadens befolkning tog slut när man gjorde gemensam sak och lockade in Courtaud och hans flock i ett bakhåll framför katedralen Notre Dame, belägen på Île de la Cité. Där stenade och spetsade man ihjäl varenda varg.

Paris vargar var sedan ett minne blott.

 

Källor: The Wolves of Paris (berättad från vargens perspektiv), Daniel P. Mannix, 1978. Wolf-Hunting in France in the Reign of Louis XV: The Beast of the Gévaudan, Richard H Thompson, 1991. Rädslan för vargen – en tvärvetenskaplig utredning, John Linell, Tore Bjerke 2002. Le Brûleur de loups, Thomas Pfeiffer, 2004.

 

Läs mer om vargangrepp i Frankrike

Odjuret i Gévaudan

Portefaixs mod räddade barnen och blev belönat av kungen

Vargen i Soissons

Vargens återkomst till Frankrike väcker farhågor om nya tragedier

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se