Vargen i Soissons kostade fyra personer livet

Vargen i Soissons är ett av Frankrikes mest omskrivna rovdjur. Under två dagar i februari-mars 1765 orsakade denna varg fyra personers död men det totala antalet attacker uppgick till hela 18 stycken.

Först på dödslistan hamnade en gravid kvinna och hennes ofödda barn när de blev överfallna i Septmont. Det hände den 28 februari 1765.

Knappt hade man döpt det döende fostret (en välsignelse för att det skulle komma till himlen) förrän vargen slog till igen, knappt 300 meter från den första platsen.

Den här gången klarade Madame d’Amberief och hennes son livhanken bara genom att hålla ihop och slåss tills vargen avvek.

Klarade sig gjorde också den man som angreps den 1 mars, liksom två unga pojkar senare samma dag, även om skadorna i alla tre fallen var fruktansvärda.

 

17-åring anade inget

Men vargens framfart fortsatte och attackerna blev nu allt häftigare.

En bonde som satt till häst förlorade delar av sitt ansikte men lyckades fly in i en närbelägen kvarn. Tyvärr fanns där också en 17-årig pojke som var oförberedd på attacken och därmed blev vargens tredje offer.

Vargen fortsatte mot Bazooches där den i stort sett halshögg en kvinna, med sina vassa tänder, och skadade en yngre flicka svårt. Trots det lyckades den yngre flickan springa och varna folket i byn.

 

Misslyckat bakhåll

Fyra bybor lade sig nu i bakhåll och väntade intill kroppen från den halshuggna kvinnan. Men när vargen väl anlände tog den tänkta avlivningen fel vändning och bönderna var snart inbegripna i en strid på liv och död. Skadorna blev som tidigare svåra.

Allt fler uppretade bybor slöt upp och till sist blev övermakten för stor för vargen som flydde in på en gård och direkt hamnade i slagsmål med en stor hund som stod fastkedjad.

Kedjan brast och vargen jagades nu först ut i en hage där den dödade ett antal får och därefter in i en ladugård där nötkreatur och en dräng fick bestående men.

 

Belönades för sitt mod

Det var inte förrän en lokal före detta militär, Antoine Saverelle, bestämde sig för att spåra odjuret som de våldsamma angreppen fick sitt slut.

Beväpnad med endast en högaffel lyckades Saverelle pressa ned bestens huvud tillräckligt länge för att en beväpnad bybo skulle hinna dit och skjuta vargen.

Antoine Saverelle mottog, som brukligt var, en belöning på 300 livres (föregångare till myntenheten Francs, reds anm.) direkt från kung Louis XVs hand.

 

 

 

Källa: Wolf-Hunting in France in the Reign of Louis XV: The Beast of the Gévaudan, Richard H Thompson, 1991.

Bilden: Fransk 1700-talsillustration av människoätande vargar.

 

 

Läs mer om vargangrepp i Frankrike

Odjuret i Gévaudan

Portefaixs mod räddade barnen och blev belönat av kungen

Vargarna i Paris

Vargens återkomst till Frankrike väcker farhågor om nya tragedier

 

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se