Polisen varnar för djärv varg efter incident i ladugård

Finska Iltalehti.fi meddelade den 28 mars att en varg tagit sig in i en ladugård i Valkeakoski. Polisen varnar nu de boende i området.

Invånarna i trakterna av finska Valkeakoski är chockade efter en udda vargincident. En varg som på kort tid slagit fem får för lokala uppfödare lyckades tas sig in i en ladugård genom en olåst dörr.

– Den värsta mardröm man kan tänka sig, säger kvinnan som äger fåren som hölls i ladugården.

Poliskommissarien Pasi Kaikkonen är mycket oroad av det fräcka tilltaget som han beskriver som ”extremt”. Följderna kunde blivit mycket allvarliga om en människa oanande besökt ladugården och kommit i kontakt med vargen under dess attack mot fåren.

Kaikkonen har begärt att vargen omedelbart avlivas om den siktas och varnar de boende i trakten att vara mycket försiktiga. Det framgår inte i artikeln hur många får som kom till skada eller om angriparen kan ha kommit från ett närliggande vargrevir.

 

 

Nyligen har två finska forskare i en studie visat att finska vargar tycks bli allt djärvare i kontakten med människor. En utveckling som även nyblivna vargnationen Frankrike fått erfara. Vargexperten och regeringsrådgivaren Pascal Grosjean har beskrivit det.

 

Vargar som tar sig in i byggnader är mycket ovanligt men har omnämnts i historien. Främst har det hänt vid extrema vinterförhållanden. Här syns en varg ta sig genom halmtaket till en bod. Illustration från tidig 1900-talsartikel.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se