Rovdjursstängsel återigen verkningslöst – 17 får döda

Rovdjursstängslet som underhållits flitig och med rekommenderad strömstyrka hjälpte inte Ingela Portström som under natten förlorade ett stort antal får.

Ingela Portström fårägare mitt i Gimmenreviret är väl medveten om vargens närvaro. Så sent som i höstas mötte hon vargen under en ridtur – något hon vid tillfället uttryckte som ett möte hon helst av allt sluppit. Då, under sommaren hade hennes granne blivit av med 17 får vid en vargattack och nu har turen kommit till Ingela själv.

Natten mellan måndag och tisdag förlorade hon sammanlagt 17 får. Av dem var det 4-5 som fick avlivas till följd av att skadorna var för omfattande för att fåren skulle kunna leva vidare. Att man i efterhand tvingas avliva djur är så pass vanligt förekommande att man i princip kan utgå från att detta behöver göras. Fårägare som drabbats av varg och som skrivit till oss har nämnt detta som psykiskt väldigt svårt, att mitt i all förödelse behöva avliva djur som fortfarande lever.

 

Godkänt stängsel

Portström hade de dödade djuren i en hage med godkänt stängsel. Länsstyrelsen hade dessutom besiktigat stängslet med godkänt resultat och Ingela hade inte slarvat med underhållet.

– Vi röjer som idioter runt elstängslet, ändå kan vi inte hålla rovdjuren på utsidan, säger Ingela Portström till tidningen Jakt & Jägare.

Hagen där angreppet skedde är sju hektar (70 000 m2) stor vilket ger en sida om drygt 260 meter. En röjning på båda sidor blir följaktligen 2 000 meter. Under perioden maj/juni växer gräset med ojämförbar kraft vilket borde ge upphov till minst en röjning var annan vecka. Detta arbete ersätts inte av några bidrag utan sker med hjälp av den egna ekonomin.

 

Tillräcklig strömstyrka

Anledningen till att man måste röja under den nedre tråden är att gräs som ligger mot sänker effekten i trådarna. Ingela mätte så sent som i söndags upp en styrka om 4 700 volt vilket var lite mer än de rekommenderade 4 500. Trots detta kom alltså vargen in i hagen.

Länsstyrelsens utsända, Mats Rapp menade på att vargarna tagit sig in vid ett traktorspår, ett spår som även fanns där då de tidigare inspekterade och godkände stängslet.

 

Lång väntetid

Efter angreppet ringde familjen Portström till den jourtelefon som finns för just den här typen av händelser. Hans Portström upplevde tiden från det att de ringde till det att jourhavande svarade som anmärkningsvärd:

– Det är märkligt att det tar 4 timmar innan någon svarar i en jourtelefon. Mats Rapp hävdade att han inte hade täckning och därför hade han inte svarat. Kan man kalla det för jourverksamhet, undrar Hans när Vargfakta talar med honom.

På frågan om de tänker sluta upp med fåren svarar Hans att det för tillfället känns så.

– Jag satt ute till 06:00 i morse och vaktade fåren. Det var jobbigt att höra hur fåren som mist sina lamm och lammen som mist sin mamma kallade på varandra utan svar.

Ingela Portström är i alla fall uppdaterad om vad omvärlden anser krävs för att skydda sina får.

I Slovenien kräver man högre stängsel och två boskapsvaktande hundar. Vi får väl lägga ned verksamheten i Sverige och importera allt kött, säger Ingela Portström till tidningen Jakt & Jägare.

 

Tre vargar

Hans berättar vidare i telefon att Mats Rapp vid besiktningen sett tecken på att det rört sig om tre vargar totalt. Att det ligger en vargtik i närheten med valpar är Hans själv ganska övertygad om och han säger att tillgången på vilt i skogen kanske inte längre är vad det en gång var.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se