Var det skolvargen som sköts?

Misstankar har dykt upp om att den varg som idag sköts inte är densamma som besökte skolan i Söderbärke. Skadan på frambenet kan vara avgörande.

Att vargen som sköts var närgången och oskygg råder det knappast några tvivel om. Särskilt inte som den sköts på nära håll och inte heller efter vad som framkommit gjorde några försök att fly.

Länsstyrelsen i Dalarna med Henrik Thurfjell som representant menar att de skjutit en närgången varg och att de är nöjda med resultatet.

– Vi är helt säkra på att det är en mycket närgången och oskygg varg som har skjutits. Därför är vi extremt nöjda med resultatet, säger rovdjurshandläggaren Henrik Thurfjell till SVT Gävledala.

I den ansökan om skyddsjakt som lämnades in till Länsstyrelsen den 6 november som också avstyrktes motiveras skyddsjakten delvis med att vargen haltade, att den var skadad;

Länsstyrelsen beviljade inte ansökan med motiveringen att ”de inte fattar beslut om skyddsjakt för att vilda djur är trafikskadade” och ”att den inte varit ovanligt närgången”.

Vargen som vistats runt skolan i Vad och i dess närområde har inte av vittnesmålen i media beskrivits som halt eller i övrigt skadad. Dock har den varit närgången.

Tiden får helt enkelt utvisa om det rör sig om ytterligare en varg eller om skadan läkt så pass att den slutat halta. Henrik Thurfjell säger dock till SVT att om en ny varg med närgånget beteende dyker upp får man göra en ny bedömning av läget.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se