Varg sökte upp skogsarbetare, Gävleborg

dodade-angripande-varg-med-motorsagen

En skogsarbetare som röjde ungskog i trakten av Ockelbo upptäckte plötsligt att han inte var ensam. Inom 10 meter stod en varg.

Med fler vargar kommer fler möten som vi konstaterat med en allt mer återkommande frekvens. Skogsarbetare är naturligtvis givet sin arbetsplats mer utsatta än andra och vi har vid flera tillfällen fått återberättat om möten med just varg under arbete i skogen. Berättelser från såväl förare av skogsmaskiner till de som arbetare manuellt med röjsåg har nått oss under åren.

I morse var det så dags igen från Gävleborgs län i trakten av Ockelbo.

– En av killarna såg i ögonvrån att det stod en varg bara tio meter från honom, trots att han hade röjsågen igång. Han skrek åt vargen, som lommade iväg, berättar Per Mellström, arbetsledare på Stora Enso.

Skogsarbetaren sökte därpå upp sin kollega. Sågen var hela tiden igång och när han vände sig om var vargen tillbaka.

– Han tycket det var knepigt, men var inte rädd. Men ett visst obehag är det ju med ett så stort djur.

Vid spårning visade det sig att vargen följt skogsarbetarnas spår fram till den plats där de jobbade vilket i allt väsentligt visa på att varg inte nödvändigtvis skyggar för människor vilket är vad som påståtts med emfas lika länge som vargdebatten och vargen åter intagit de svenska markerna.

Ur historien finns ett antal incidenter mellan skogsarbetare och vargar. Några har slutat lyckligt medan andra slutat olyckligt.

I december 1995 angreps den då 55-årige skogsarbetaren när han arbetade i ett skogsområde nära Hschvono, Vitryssland. När han inte rapporterade in som han skulle, gav sig ett team av arbetskamrater ut för att söka rätt på honom. Först efter två dagar hittade de skogsarbetaren. Endast vissa kroppsdelar återstod och platsen var helt täckt av vargspår.

I oktober 2013, i närheten av Merrit, British Columbia hade en timmertransport stannat för att lasta. Föraren befann sig cirka 100 meter från lastbilen när hon plötsligt omringas av 5 aggressiva vargar. Efter att ha ropat på hjälp kallade hon in hunden som slogs med vargarna. Den försvarande hunden kom tillbaka mycket svårt skadad. Hunden gick inte att rädda utan fick avlivas. Kvinnan ådrog sig inga skador enligt meddelandet.

I februari 2006 i Uralbergen angreps skogsarbetaren Sergej Tambovski plötsligt en varg bakifrån. Vargen bet tag i Tambovskis ena ben men släppte och bet tag igen. Tambovski hann vända sig om och döda vargen med motorsågen innan han fick allvarliga skador.

 

Källa: http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2014/01/nargangen-varg-sokte-upp-rojare
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se