Wisconsin redo presentera regler för höstens vargjakt

Vi har tidigare rapporterat att Minnesota är på väg att spika avskjutningskvoter för höstens vargjakt men staten Wisconsin börjar också bli klar, rapporterar Wisconsin State Journal.

Enligt tidningen Wisconsin State Journal har Department of Natural Resources, DNR, nu närmat sig den slutliga avskjutningskvot som kommer att gälla för höstens vargjakt. Den första efter att vargen nu tagits bort från den nationella rödlistningen för hotade arter.

DNR vill se ett spann på 142-233 vargar räknat på en population om cirka 1 000 individer.

– Jag är personligen helt säker på att inget av det vi föreslagit kommer att skada vår vargstam på något enda sätt, säger Tom Hauge chef för DNRs viltvårdssektion.

Den 15 oktober är det tänkt att jakten ska börja och säsongen blir sedan fem månader lång. Förutom skjutvapen kommer även fällor att godkännas. Åteljakt blir också tillåtet liksom nattvak och jakt med hundar.

Det som återstår för DNR är att bestämma den exakta avskjutningskvoten och så en del rutiner för hur jakten ska avbrytas om man tidigt skjuter fullt.

Troligen kommer 1 165 jägare att få chansen och de tillfälliga jaktkorten kommer att kosta 100 dollar för boende i Wisconsin och 500 dollar för utsocknes.

Slutligen kommer staten att delas in i tre jaktområden. Dessa har graderats efter tillgång på varg och var det är olämpligast att vargen uppehåller sig, dvs kring bebyggda trakter med högre folktäthet. De sistnämnda anses vara nordvästra, nordöstra och södra Wisconsin.

Läs om Minnesotas planerade avskjutningskvoter för varg.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se