Flyttvargar åter till Dalarna

Den uppmärksammade flytten av en genetiskt viktig vargtik och hennes partner från renskötselområdet i Dalarna verkar ha varit förgäves. Den sändarförsedda vargtiken har enligt länsstyrelsen nu skickat signaler inom Dalarnas län och fortsatt riktning misstänks vara norrut.

Att flytta vargar är enligt internationella forskare bland ”det coolaste” man kan göra inom vargforskningen. Oddsen verkar dock höga för att man någonsin skall lyckas om man skall tro på vad Anders Bjärvall och hans medarbetare på Naturskyddsföreningen tidigare fastslagit.

Trots att man denna gång även flyttade med vargtikens partner, vilket förväntades ha en lugnande effekt, har man nu konstaterat att tikens sändare givit signal inom Dalarnas Län. Handjuret har dock av okända skäl inte följt efter tiken vilket i nuläget innebär att det är mer än 30 mil mellan de båda vargarna. En återförening är inte trolig enligt Olof Liberg. Vad Länsstyrelsen i Dalarna nu skall ta sig till är ännu inte klart då en plan för hemvändarna saknas enligt tidningen Jakt & Jägare.

Om vargtiken återvänder till renskötselområdet kan omedelbara problem tillstöta om en skyddsjaktsansökan inkommer.

– Beviljar vi skyddsjakt på de vargarna har vi fyllt vår kvot i mellersta rovdjursförvaltningsområdet på tolv vargar. Då behöver Naturvårdsverket ge ytterligare vargar i tilldelning åt oss för att vi ska kunna bevilja fler skyddsjaktsansökningar. Om det nu blir så att kilsbergsvargen och hennes partner återvänder och samebyn ansöker om skyddsjakt på dem, säger rovdjurshandläggaren Henrik Thurfjell till tidningen Jakt & Jägare.

Renskötarna i området är upprörda då de under året uppges ha förlorat cirka 900 renar till rovdjuren. Benny Jonsson, renskötare i Idre sameby säger sig ägna mer tid åt administration av rovdjur än han gör åt sin kärnverksamhet – renskötsel.

 

Tidigare artiklarna om den uppmärksammade flytten:

2011.12.09 Vargarna i Idre väntas få ny adress nästa vecka
2011.12.12 Flytten av vargparet genomförd
2011.12.13 Flyttvargarna vaknade i Västra Götaland
2011.12.14 Ny adress verkar inte ha passat flyttvargarna

 

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se