Tre månader med åratal av myter

Sedan vi startade Vargfakta har en av våra huvuduppgifter varit att granska all sentida varginformation som publicerats. Även om varg är en ganska ny företeelse i Sverige är det ett digert material med många olika källor, nedtecknat under framförallt 1990-2000-talen.

Redan tidigt i läsningen av diverse varglitteratur, artiklar och internetsajter stod det klart för oss att mytbildningen runt vargen är stor. Det gäller vardagliga redogörelser likaväl som forskningsrapporter (se bl a artikeln om illegal jakt).

Ibland beror det på att statistik avsiktligt missbrukats, ibland på att den blandats upp med annan statistik eller tolkats skevt på grund av något enkelt förbiseende, till exempel att lokala siffror jämställts med nationella.

Lika ofta har myterna uppkommit genom att grundlösa uttalanden om varg och vargrelaterade företeelser fått stå oemotsagda. På så sätt har de med tiden blivit den typ av falska sanningar som vi bestämt oss för att avslöja.

 

29 myter till slaktgropen

Under de drygt tre månader vi legat ute på nätet har vi hunnit dissekera tjugonio stycken Myter i vargdebatten. Såhär, en bit in i november, kan det därför vara dags för en liten resumé. Klicka på de grönmarkerade länkarna för att komma till originalartiklarna.

1. Först ut i mytkrossandet var nio tunga forskarnamn som i Dagens Nyheter slog hål på myten om att Sverige måste ha en väldigt stor vargstam för att nå gynnsam bevarandestatus.

2. Även i nästa artikel var det forskare som gjorde jobbet. I ett öppet brev till föreningen Nordulv avlivade de raskt myten om att vargstammen haft en negativ tillväxt efter licensjakten 2010.

3. Det blev tredje gången gillt för forskarna när Olof Liberg den 12 augusti verifierade sanningen att vargen inte är speciellt viktig för det ekologiska systemet i Sverige.

4. Därefter tog vi oss an en av de mest cementerade myterna i vargdebatten: Den om att trafiken skulle vara betydligt farligare för hundar än vargen. För så är det ju inte.

5. Trafikmyten följdes upp av en av de äldsta som fortfarande florerar trots all nyttig information som dagligen förmedlas: ”Rädslan beror bara på okunskap om vargen!”

6. Jägarna dras med en del efterhängsna myter. Den vi först avlivade var att ”Jägarna motarbetar Världsnaturfondens och Svenska Naturskyddsföreningens arbete!”

7. Vi fick göra helt om när nästa myt kom från självaste Jägareförbundet. Man hade påstått att älgstammen växt i Värmland trots vargen.

 

 

8. Att vargens utrotningshot är kraftigt överdrivet slog vi fast den 26 augusti. Dessutom heter det fragmentarisering när vi talar om Sverige som vargregion.

9. Att många människor tycks tro att en jakthund inte är en familjemedlem utan bara ett jägarens verktyg var en självklar myt att avliva.

10. Nu var vi framme vid osanningen, Sverige har gott om plats för varg. Med endast 25% av landets yta i varglänen är det en självklar myt som förtjänade sin dödsdom.

11. Sedan var det dags för ännu en jägarmyt; att jägarnas rädsla för vargen är så överdriven. Det tycker inte vi.

12. Att ingen blivit vargdödad på 100 år kan tyckas självklart då Sverige inte haft någon varg just så länge, men det visade sig ändå vara en väl så spridd myt som vi blev tvungna att avliva.

13. Hundmyterna gjorde både comeback och fick dödsstöten i ”Det är bara revirmarkerande vargar som angriper hundar!”

14. De som pekat på vildsvinen som hundens värsta fiende gjorde samma statistiska miss som i trafikexemplet ovan. Det styrde vi upp.

15. Nu hade det blivit dags för en riktig mytklassiker: ”Naturen sköter sig bäst själv.” Svensk och amerikansk statistik visade på motsatsen.

16. Några vargvänliga bloggare försökte sig på att visa att hundattacker mot tamdjur är vanligare än vargangrepp. Det tog vi oss an den 12 september.

17. Ännu en välanvänd myt förpassades till papperskorgen då vi tittade närmare på om ”vargen var här först”. Det var den inte.

18. Och så fälldes självklart inte Finland i EU-domstolen, men det var ändå en myt vi hittade på nätet och avlivade.

19. Efter Finland tittade vi på Sverige igen och då särskilt på om vår tidigare vargpolitik stred mot EUs habitatdirektiv. Även här blev svaret ”Nej”.

20. Nästa myt avhandlade den utbredda missuppfattningen kring vad en ”föryngring” är och var licensjakten kommer in i det sammanhanget.

 

 

21. Vargens roll som anskaffare av mat för andra asätare föll offer i nästa artikel.

22. En uppretad norrman skrev till oss och påstod att vi gnällde för mycket och att Norge har samma vargproblem som oss. Nja, inte riktigt.

23. För den som inte tycker det räcker att läsa tidningarnas vargskaderapporter, presenterade vi ett komplement: Vargen tar inte bara sjuka och skadade djur.

24. Med benäget bistånd av Viltskadecenters Jens Karlsson kunde myten om särskilda ”problemindivider” bland varg avlivas.

25. Gysingevargen var definitivt inte sist med att ta livet av människor i Sverige vilket vi konstaterade den 28 oktober.

26. En myt som åter tog forskare till hjälp var den om att våra hundar skulle härstamma från den Skandinaviska vargen. Forskningsrön från både Uppsala Universitet och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, guidade oss långt bort från Skandinavien – till Kina.

27. En myt i vardande var Expressens artikel om att tjuvjakt på varg ökar. Vi kontrollerade med länsstyrelserna och Mats Rapps uttalande i artikeln visade sig vara lögn.

28. Att Statens intäkter från rovdjursturism aldrig kan parera kostnaderna som rovdjuren orsaker hade vi redan misstänkt. Efter utredning kunde vi verifiera att det var en myt.

29. Och så till sist var det dags för frågan om det verkligen finns organiserad illegal jakt på varg. Knappast säger vi.

 

Avlivningen fortsätter

Tjugonio stycken myter är alltså vad vi avverkat hittills, men det finns naturligtvis betydligt fler, och det tillkommer säkert ett par bara medan det här skrivs. Vi kommer att fortsätta vårt strävsamma arbete för att vrida alla visare rätt. Om du hittar någon faktauppgift i böcker, tidningar eller på nätet som du misstänker är en myt, tveka inte att mejla oss på myter@vargfakta.se. Vi granskar gärna.

 

 

 

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se