Våra vargdödade hundar 1998-2014

Vargslagen gråhund trots vargpingla

Nedan följer en sammanställning av vargdödade hundar de senaste decennierna*. Observera att uppgifterna bara gäller hundar som på något sätt anmälts, exempelvis till försäkringsbolag och myndigheter. Det totala antalet angripna hundar, dödade som överlevande, är däremot okänt. Många hundar försvinner också utan konstaterad orsak, som den 3 april 2012 (se listan nedan).

Angreppstrenden är tyvärr i uppåtgående fortfarande även om den mattats en aning. Troligen för att oroliga hundägare inte längre vågar släppa sin hund i skog och mark eller att man inte skaffar någon ny hund efter att den gamla dött – vare sig det skett naturligt eller genom angrepp. Nyregistreringar av hundar är i stort sett konstant enligt Svenska Kennelklubben, men andelen registrerade jakthundar har minskat kraftigt i varglänen.

Av statistiken kan följande utläsas:

1. Ökningen av vargangrepp på hundar matchar ökningen av antalet vargar. Från ett fåtal angrepp under 1990-talet handlar det nu om tvåsiffriga tal och det finns ingen anledning att tro på en minskning.

2. Från att det bara gällt jakthundar så angrips nu även sällskapshundar. En trend med startpunkt 2007 då ägaren till en Cairnterrier drabbades.  Problemet har alltså förflyttats från jägarkåren till att omfatta alla hundägare. Angrepp på gårdar och omkring bebyggelse förväntas nu öka. Det stöds av erfarenheter från andra länder med varg i närheten av bebyggelse.

3. Tar man jakthundarna specifikt, är det en väldigt stor andel stövare som drabbats. Det ger avtryck i annan statistik, till exempel att antalet sålda stövarvalpar minskat mycket kraftigt den senaste 10-årsperioden. Av Schillerstövare nyregistrerades bara 77 valpar under 2010 – en nedgång med 129 valpar (-62%) från föregående år.

Låg köpvilja leder till minskad uppfödning vilket är ett konkret hot mot all hundrelaterad jakt och mer specifikt våra nio nationella hundraser. Det är lätt att glömma att stövaren också tillhör den biologiska mångfalden för vilken Sverige har ett ansvar genom Riokonventionen. De deprimerande siffrorna gäller också andra jakthundsraser. Antalet registrerade taxvalpar i Sverige har enligt Svenska Kennelklubben minskat från drygt 4 500 under år 1992 till knappt 1 500 under 2011.

 

Vargdödade hundar 2015

3 januari. På lördagsförmiddagen dödades en högt prisad drever av varg. Drevern var en av många hundar som dödats i gränstrakterna av Värmland och Västra Götaland sedan senare delen av 2014. Vargen hade bitit drevern rakt över och knäckt ryggraden.

 

Vargdödade hundar 2014

31 december. Tony Larsson och en jaktkamrat jagade enligt traditionen hare på nyårsafton. Finnstövartiken Adina drev haren för fullt men plötsligt blev det stopp och Tony trodde först att det rörde sig om en tappt. Pejlen visade dock att Adina blev kvar på plats istället för att börja söka ut i cirklar för att hitta harens avhopp. Jaktkamraten var först på plats och möttes av en delvis uppäten stövare.

8 december. Flera vargar ur Färnareviret i Västmanland angrep, dödade och konsumerade en Schillerstövare strax efter lunch på lördagen. Kalle Ling som var med och även tog bilden ovan, berättar för oss om händelsen: – Vi var inte långt ifrån, kanske 100-150 meter. Vi pratade, hade en brasa igång och smällde i bildörrar. Man kan säga att det rådde full mänsklig aktivitet i skogen när angreppet skedde, när schillern skrek till för sitt liv!

december 1. Gråhundstiken Ajja angreps och dödades av varg utanför Annefors i lördags. Gråhundstiken hade fått tag i en älg en bra bit från ägaren, Jörgen Bergkvist som då rör sig mot henne i hopp om att kunna komma till avslut. När han kommit inom en kilometer från hunden hör han plötsligt hur tiken skriker till på ett sätt som gör att han mer eller mindre omedelbart förstår vad som höll på att ske. Jörgen Bergkvist uppskattar att det tog 7-8 minuter från det att tiken angreps till det att han var på plats. Under den tiden han vargarna äta stora delar av tiken.

24 november. Tredje veckan i november var en svart månad för löshundsjakten i Sverige och Norge. På fredagen dödades ännu en hund i Dals-Eds kommun. Drevern Pejko var den nionde hunden som dödades av varg i Sverige under november. Drevern togs av vargen inom 10 minuter från det att den börjat jagat uppger Bror Bäck som såg att hunden plötsligt blev stilla på pejlen. Kort därefter hittades Pejko död och delvis uppäten.

21 november. Älghunden Back, Blaikens Bozz dödades av varg under förmiddagen uppger ägaren Klas Staffas i ett inlägg på Facebook. Hunden var på återgång när attacken skedde. ”Idag var det dags att börja jaga igen. Back, Blaikens Bozz, skulle få köra igång igen efter två månader med skador och sjukdomar. Han var grymt sugen och drog iväg på en lång söktur. Men han hittade ingen älg så han vände åter mot mig. Dock var det någon eller några i vägen som inte tyckte vi skulle återse varandra mer. Jag undrar var den här rovdjurspolitiken kommer att ta vägen. Vi måste kunna jaga med våra löshundar.

21 november. Något vargrevir är inte konstaterat i området kring Årjäng enligt officiella källor. Att det finns en eller flera vargar och att de riktat in sig mot hundar står nu mer eller mindre klart efter att en femte hund dödats i området. Drevertiken Bella angreps under pågående jakt på rådjur uppger ägarna Per-Olof Olsson och hustrun Katarina Solvang för tidningen Jakt & Jägare. Per-Olof hittade först gps-halsbandet när han givit sig av för att leta upp tiken som försvunnit ur gps:ens räckvidd. Det var ren tur att han hittade blodrester på marken och att han senare kunde hitta resterna av den uppätna tiken säger han till tidningen.

16 november. Årjäng drabbas av ytterligare vargangrepp mot hund. Denna gång dödades en strävhårig tax under jakt. Det dröjde en kvart från det att hundägaren sist hörde hunden till det att han hittade resterna av taxen. – Jag vet inte om jag skaffar någon mer hund. Det får nog vara ett avlutat kapitel. Det här vill jag inte uppleva någon mer gång, säger Bengt-Åke Karlsson i Jakt & Jägares webbradio.

14 november. Jens Sandberg miste under onsdagen sin åttaåriga finnstövare Rost inom Kläggenreviret. Stövaren dödades under pågående jakt på hare i Östmark, Värmland. Resterna av stövaren återfanns med hjälp av gps-pejlen.

11 november. En strävhårig tax dödades av varg i Västra Götaland under pågående jakt i söndags. Bitskadorna var typiska. Länsstyrelsens besiktningsman, Göte Johansson förklarar att bitskadorna på huvud, hals, nacke, kors och ljumskar är typiska skador efter varg. Hunden togs av vargen under pågående jakt. Det blev tyst och GPS-enheten visade att hunden inte rörde sig. Hunden var fortfarande vid liv när den påträffades men avled senare av skadorna.

5 november. Ännu en hund har dödats av varg i år. Denna gång sydöst om Bullaren dit en jägare från Göteborg åkt med sin hund i torsdags förra veckan. Hunden försvann på Munkedal-Lysekils jaktvårdskrets arrenderade mark. Ägaren tvingade avbryta sökandet efter hunden på grund av mörkret. Först nästa dag kunde den den svårt sargade och döda hunden hittas med hjälp av gps-halsbandet. Länsstyrelsens besiktningsman, Jimmy Carlsson bekräftar att det rör sig om ett vargangrepp.

3 november. En strävhårig tax dödades av varg under pågående jakt på fredagen. Angreppet skedde mellan Grums och Säffle och är besiktigat av länsstyrelsens personal. Ägaren, Anders Månsson såg att taxen blev stilla på gps:en varpå han efter en stund hittade henne död. Något känt vargrevir finns inte i området.

27 oktober. En jakthund av blandrastyp dödades på lördagen av varg utanför Årjäng. Hunden var delvis uppäten när den påträffades. Hunden hade haft kontakt med flera drevdjur under inledningen av jaktdagen men så plötsligt stannade hunden upp. Efter en stund uppsökte ägaren hunden och fann henne då död och delvis uppäten.

20 oktober. Tidningen Jakt & Jägare rapporterar om ännu en vargdödad hund. Denna gång en jakthund av blandrastyp som när den återfanns var i riktigt dåligt skick med delar av magen uppäten med fortfarande vid liv. – Han låg i en myrkant när jag hittade honom. Han levde fortfarande, berättar Lars Persson i Jakt & Jägares webbradio.

1 oktober. I lördags förmiddag blev vår hund IZA, angripen och dödad av varg. Hon var en blandning mellan smålandstövare och drever. Det var i Västra Fågelvik och attacken skedde under pågående jakt, berättar ägaren för Vargfakta.se

22 september. Länsstyrelsens besiktningsman, Bert Eriksson berättar om händelsen då en lovande ung Hamiltontik dödades och konsumerades av varg. Ägaren själv vill inte själv medverka i media efter den upprivande händelsen. Hunden drev hare norr om Sågmyra när pejlkontakten upphörde vid 8.30-tiden. Ägaren hittade hunden och den hade dödats av varg. Pejlkontakten bröts eftersom vargarna även bet sönder sändaren, berättar länsstyrelsens besiktningsman, Bert Eriksson.

9 september. Vargangrepp inne på en gård i Gustavsfors, Värmland. En blandning  av gråhund och borderterrier släpptes ut på kvällen för att rasta sig själv och kom därefter inte tillbaka. På torsdag morgon hittade familjen hunden vid ett uthus. Den var ihjälbiten med ett hugg mot korset och delvis äten. En slaksida, revben och insidan av ett lår var borta, säger Göte Johansson, besiktningsman vid länsstyrelsen i Västra Götaland till tidningen.

18 augusti. I vad som kallas före detta Haveröreviret i norra delarna av Ljusdals kommun tycks inte skyddsjakten ändrat på den kvarvarande vargens vilja att döda hundar. Detta kan konstateras efter att en jämthund dödades av varg under helgen i samma område där tre hundar dödades under hösten 2013.

10 juli. En korthårig Collie släpptes tidigt i tisdags morse ut på tomten för att kissa. Ägaren hörde ett skall, varefter hunden var spårlöst försvunnen. Senare hittades rester av tiken som dödats av varg.

7 mars. En Kinesisk Nakenhund angripits och konsumeras av vargar alldeles i närheten av ägarens hus. Hunden hade på något vis tagit sig ut ur huset genom dörren under tidig morgontimme vilket ägaren upptäckte genom att det plötsligt drog kallt. 30 meter från huset hittades vargspår. Spåren ledde vidare cirka 100 meter där resterna, Bonnys huvud återfanns.

13 januari. En finsk stövare dog i helgen efter att ha blivit angripen av varg sydost om Torsby i Värmland. Stövaren dog på sjukhuset under natten mot söndagen. Stövaren angreps i utkanten av Jangenreviret i centrala Värmland under pågående hardrev. Angreppet upptäcktes som så många gånger tidigare av att hunden tystnade och blev still på gps:en.

 

Vargdödade hundar 2013

9 december. En korsning av jämt- och gråhund dödades under lördagen under pågående älgjakt. Vargen eller mer troligt vargarna, attackerade norr om Filipstad i ett område kallat Notberg. För några dagar sedan attackerades en Gotlandsstövare också just norr om Filipstad. Stövaren klarade sig med bitskador efter att varningsskott avlossats. Älghunden hade dock inte samma tur utan var enligt uppgift till tidningen Svensk Jakt, mycket illa tilltygad vilket i realiteten betyder helt eller delvis konsumerad.

24 november. Älghunden Trollbergets Esso dödas i samma område där två andra hundar dödats under september. Trots att området spårats av noggrant utan att kunna konstatera varg dödades hunden. Det visade sig senare att vargarna tagit sig in i jaktområdet och dessutom korsat jägarnas spår för att därefter söka upp hunden och döda den.

3 november. En älghund med en ansenlig meritlista dödades under fredagen i samband med en representationsjakt för skogsbolaget Stora Enso. Jämthundstiken angreps i samband med att hon hade älg framför sig och strax efter att hon passerat en skytt som inte haft möjlighet att fälla älgen. Jämthundstiken var Nordisk Jaktchampion.

21 oktober. En jämthund med flera meriter såväl nationellt som internationellt dödades av varg under måndagen utanför Kolsva i Västmanland. Pejlen visade att hon befann sig cirka 200 meter från ägaren då vargen angrep. Trots att Torbjörn sprang allt vad han kunde till platsen gick inte hundens liv att rädda. Vägar hade spårats av inför jakten men varken spår eller spillning från varg kunde då hittas. Det finns inte heller något känt vargrevir i området.

21 oktober. En högt meriterad jämthund dödades under söndagen av varg norr om Haverö i Ljusdals kommun. I likhet med andra som fått sina hundar dödade under jakt var det hundens rörelser på GPS-mottagaren som fick ägaren att misstänka att något inte var som det skulle med hunden. Hundägarens svärson kunde efter en stund konstatera att varg dödat hunden och att endast rester återstod av jämten.

17 oktober. Norma är en stor och betydelsefull arbetsgivare i norra Värmland. Som tillverkare av ammunition för jakt- och sportskytte sysselsätter de mer än 160 personer i det lilla samhället Åmotfors. Årligen arrangeras många representationsjakter för företagets internationella kunder och det var under en sådan jakt som en jämthund dödades och åts upp av vargar. Allt förutom huvud, ryggrad, svans och baktassar hade ätits upp av vargarna.

7 oktober. En mer än välmeriterad gråhund slets på måndagen i stycken av flera vargar nordost om Ekshärad i Värmland. Ägaren sköt i luften och mot en av vargarna utan att träffa. Resterna av hunden var utspridda vid angreppsplatsen.

29 september. Janne Elofsson hade rest till Härjedalen från Edsbyn just för att slippa varg. På lördagsmorgonen släppte han sin 3-åriga finnstövare i skogarna runt Trollberget vid Fåssjödal. Hunden låg ute på sök när den angreps varefter också stora delar av hunden åts upp.

21 september. En Hamiltonstövare dödas av varg. Enligt ägaren, Jan Braserud befann sig hunden på sökrunda när vargen angrep och hunden började skalla förtvivlat. Trots att Jan befann sig inom 500 meter hann han inte fram och det som var kvar av hunden var ingen vacker syn.

5 september. En stående fågelhund angrips av varg. Närheten till trots angreps tiken av en varg och enligt ägarens uppgifter till tidningen Svensk Jakt såg han när vargen tuggade på hunden från cirka 25 meters avstånd. Efter att vargen skrämts på flykt kunde ägaren bära ned tiken från fjället för vidare transport till veterinär. Tiken avlivades på grund av skadorna.

1 september. Jämthundstiken Nettie blev sex år. På söndagen tränade Urban Jönsson tiken norr om Torsby inför den kommande älgjakten. Plötsligt började tikens rörelser på GPS:en få Urban att ana oråd. Snabba rörelser och hastiga stopp och längs med en väg stämde inte överens med hur ett normal älgarbete brukar se ut. Resterna av hunden återfanns senare med hjälp av spårhund.

5 mars. I den lilla byn Åbo, strax söder om Färila i Gävleborgs län dödades under ett och samma dygn tre (3) sällskapshundar av två vargar. Den första, en jack russel smet ut på morgonen och kom aldrig tillbaka. Ytterligare två sällskapshundar dödades på kvällen då de rastades i trädgården. Rester av två av hundarna återfanns.

 

 

Vargdödade hundar 2012

30 december. En hund av rasen Münsterländer följer med sin ägare ut på tomten vid Saxån utanför Filipstad. Ägaren går till ett uthus för ett ärende medan hunden fortsätter ner till en väg i anslutning till gården. Där angrips och dödas hunden av en varg.

15 december. En ung gråhundstik smiter ut genom dörren efter att hundvakten gått en promenad med familjens alla hundar. Under promenaden hade några rådjur synts till i anslutning till huset. Gråhundstiken försvann efter rådjuren och kunde inte kallas in. Tiken återfanns nästa morgon dödad av varg.

25 november. En Bayersk viltspårhund, Ayla dödas av varg under en kvällspromenad tillsammans med familjens två andra hundar. Hunden springer lite före sällskapet till ett rävgryt alldeles vid vägen vilket var något av en rutin för Ayla. Tiken måste ha stött på vargen alldeles vid grytet då husse hörde ett par korta skall innan allt blev tyst. Resterna av Ayla återfanns först dagen efter cirka 300 meter från boningshuset.

17 november. En papillion, mindre sällskapshund springer efter en fågel då den är på promenad med sin matte i ett strövområde utanför Hagfors. Kort efter att den försvann ur synhåll hördes vargar yla och sedan hördes hunden skrika. Inga spår fanns kvar av hunden.

10 oktober. En sällskapshund av terriertyp släpptes ut från verandan sent på kvällen för att rastas. Några ögonblick senare hörde familjens dotter hur hunden skrek till och en stol vältes på verandan. Tillvägagångssättet pekar mot att en varg tagit hunden. Inga rester hittades av hunden trots idogt letande.

8 oktober. En älghund angreps av en varg under jakt. Hunden kom rusande mot jägaren med vargen i hälarna. Vargen vräkte omkull hunden och ”ruskade den som en vante”. Jägaren skjuter då ett varningsskott i marken men vargen reagerar inte varpå jägaren skjuter och dödar vargen. Hunden tas till veterinär men avlider under kvällen av skadorna.

25 september. En gordonsetter rymmer tillsammans med en annan hund från en gårdsplan under kvällen. Dagen efter återfinns hundens kadaver i ett dike.

5 september. En mindre blandras blir tagen av varg på en gårdsplan i Ockelbo. Ägarna befinner sig inom 15 meter när angreppet sker. Vargen ses springa från platsen med den skrikande hunden i käftarna. Efter en stund tystnar hunden.

1 september. Schillerstövaren Tilde blir tagen av varg vid Prästberget under harjakt. Först efter att ha hämtat en spårhund kunde man hitta resterna av Tilde. Endast huvudet och delar av halsen var kvar.

21 augusti. En beagle dödas av varg under jaktträning. Ägaren var cirka 80 meter från platsen och såg hur vargen slet hunden i stycken.

27 juli. En kvinna i Västergransjö utanför Sollefteå släppte ut sina två små sällskapshundar på tomten. Plötsligt skriker en av hundarna för livet. När hon rusar till fönstret för att se vad som händer ser hon en varg försvinna med den lilla hunden i käftarna.

3 maj. Stövartiken Sally smiter ut ur en parkerad bil norr om Orsa och påbörjar olovandes ett rävdrev. Ägaren kommer efter en timme helt nära drevet som plötsligt tystnar. En stund senare återfinns Sally död och halvt uppäten av vargar.

6 april. En sällskapshund, en boxer, springer under Långfredagen till skogs norr om Västerås efter att ha skrämts av älg. Boxern återfinns halvt uppäten av vargar dagen efter, på Påskafton. Sökteamet hörde både vargyl och skriket från hunden när den dödades.

3 april. En Doberman-tik försvinner spårlöst från en gård i Brattforshyttan sydväst om Filipstad i Värmland. Den 14 april hittas, det till merparten uppätna, hundkadavret i ett buskage precis intill huset. Enligt länsstyrelsen i Värmland råder det inget tvivel om att det är varg som dödat hunden.

3 januari. Vid en älgjakt i Västerfärnebo hördes gråhunden Chicko först ståndskälla på älg, men det byttes mot ljud av slagsmål. När ägaren hittade hunden var den död och delvis äten.

3 januari. Sexåriga drevertiken Pia i Kasebo, nära den Bohusländska gränsen tilll Dalsland, hade avslutat ett drev och var på väg tillbaka när den plötsligt började röra sig åt andra hållet enligt jägarens GPS. Hunden var redan död i det läget. Det var en varg som burit hunden omkring 300 meter.

 

Vargdödade hundar 2011

11 december. En schillerstövare fick magen uppsliten och låren ätna av varg i samband med rävjakt på Bornasberget, Alfta, Hälsingland. Attacken var dödlig trots att hunden bar skyddsväst från Viltskadecenter.

19 november. En östsibirisk laika dödades och slets itu av varg i närheten av Dalby i norra Värmland. Två andra hundar hade hängt på drevet, men var en bit efter. En av dem hade dock saliv i pälsen vid återkomsten.

12 november. Jämt- och laikablandningen Trizze blev 1,5 år gammal. På lördagen slets han i stycken av vargar under ett gångstånd på älg i Ramnäs i Västmanland. Trizze blev därmed det tjugoandra vargoffret hittills för året.

6 november. Finnstövaren Asta var en av tre hundar som föll offer för varg denna helg. Ägaren Bele Ohlsson är fruktansvärt ledsen över att ha förlorat en så duktig hund som Asta.

6 november. En borderterrier blev attackerad och dödad av varg i Håltebyn utanför Årjäng. Det var inte långt efter det att hunden hade släppts inom det första området som skulle jagas.

5 november. Den 3-åriga gråhundstiken Rävas Lin vargdödades söder om Alfta i Hälsingland. När den meriterade tiken återfanns av ägaren en stund efter attacken var hon redan delvis uppäten.

30 oktober. Ännu en hund har fallit offer för varg i Värmland. Denna gång var det en tik av rasen gråhund som under sista såten vid söndagens älgjakt blev attackerad och dödad av en varg.

30 oktober. Strävhårstaxen Vira blev på söndagen dödad av varg i Smedsbo utanför Falun.

23 oktober. En jakthund i Värmland attackerades och dödades av varg. Vargen påsköts vid attacken men har inte kunnat påträffas.

22 oktober. Jämthunden Majja skadades allvarligt vid en vargattack norr om Edsbyn på lördagen. – Jag hann knappt lämna bilen innan jag hörde hur hon skrek, säger ägaren Sten-Olov Olsson.

15 oktober. Basset Griffon Petit-tiken Tuva blev nästan helt uppäten av vargar under ett rådjursdrev. En liten bit av ena revbenssidan, baktassarna, svansen och lite inälvor var allt som återstod.

30 september. Denna fredag vargdödades ännu en stövare i Bjursås, Dalarna. På tre veckor har inte mindre än tre jakthundar fallit offer för vargen i området.

25 september. En gråhundstik har dödats av varg mellan Enviken och Gårdviks fäbodar i Dalarna. Bara huvudet och ena låret fanns kvar knappt en timme efter attacken.

17 september. En tvåårig hamiltonstövare dödades av varg på lördagsmorgonen. Attacken inträffade i Boda-Bingsjöområdet i Dalarna.

22 augusti. En Parson Russel terrier dödades av varg i Hjärpåsens jaktlag öster om Orsa, då den var ute på en sökrunda på björnjaktens premiärdag.

12 augusti. En jakthund dödades av varg i norra delarna av Dals-Eds kommun. Länsstyrelsens besiktningsman menar att det utan tvekan är varg som dödat hunden. Om det var en eller flera vargar som dödade hunden är däremot oklart, rapporterar tidningen Dalslänningen.

10 augusti. Styrelseledamoten i Jägareförbundet Västmanland fick sin 3,5-åriga jämthundstik dödad under grävlingsjakt 9 augusti i närheten av hemmet i Västerfärnebo.

5 augusti. En sällskapshund av blandrastyp togs av varg utanför ett bostadshus i Smolmark, Årjäng, Värmland. Det skedde ett par meter framför hundens matte som skrikande sprang efter. Men vargen släppte inte och försvann in skogen. Hunden har ännu inte hittats.

24 juli. En hund, av rasen pumi, vargdödades intill en gård i Sör Hörende, utanför Västerfärnebo. Hundens ägare såg hur en varg sprang från platsen med hunden i munnen.

29 juni. En liten sällskapshund dödades av varg vid Kedjeåsen, norr om Karlskoga. Hunden attackerades på eftermiddagen, cirka 30 meter från familjens hus.

17 april. En wachtelhund attackeras och dödades i samband med en familjepromenad av två vargar i Rialareviret, Norrtälje. En av vargarna uppträdde även hotfullt mot en kvinna med barnvagn i samband med attacken.

8 april. En liten sällskapshund dödades av varg i Nybble, strax utanför Kristinehamn i Värmland. Hunden dödades när den rastades strax intill bostadshuset.

25 mars. Två hundar rymde från sin hundgård strax utanför Brottby, Norrtälje. Den ena hunden kom tillbaka med skador på ryggen, den andra är försvunnen. Skadorna på hunden har orsakats av varg och allt tyder på att även den försvunna hunden fallit offer för varg.

9 mars. En golden retriver dödades av varg i närheten av Hagfors. Hunden attackerades och dödades på gårdsplanen, 30 meter från boningshuset. Förmodligen var det varg från Gårdsjöreviret som låg bakom attacken.

 

Vargdödade hundar 2010

5 december. En engelsk setter dödades av fyra vargar i Holselen, en mil väster om Malung. Attacken inträffade när settern släpptes ut på rastning. Hundägaren såg hur fyra vargar gav sig av från den döda hunden.

14 november. En mycket välmeriterad gråhund dödades av varg i Dådran, Rättviks kommun. Hunden attackerades i samband med jakt.

6 november. En sexårig gråhund dödade av varg utanför Lima i Dalarna. Hunden attackerades när den skällde ståndskall på älg. Vargen sköts av hundföraren i samband med hundattacken.

15 oktober. En fyraårig gråhundstik dödades av varg i Tremssjöarna, cirka sju kilometer väster om Hammarsbyn i Dalarna. Först två dagar senare hittades resterna av den fyraåriga tiken, som redan var redan färdig jaktchampion.

14 oktober. Varg dödar en drever mitt under pågående rådjursdrev. Attacken inträffade i Håbol, Dalsland. Pejlhalsbandet, blodfläckar och lungbitar var allt som återstod av den femåriga jaktchampiontiken efter attacken.

11 oktober. Varg dödade en jämthundshane i Sysslebäck, Värmland. Hunden dödades under pågående älgjakt. Det fanns vid tillfället ingen känd vargetablering i området.

2 oktober. En drever dödades av varg i Rialareviret, Norrtälje. Hunden dödades när den släpptes lös fört första gången den här säsongen.

2 oktober. En gråhund dödades av varg i Svärdsjö när den skällde ståndskall på älg tillsammans med ytterligare en hund. Hunden antas ha dödats av varg från Korsåreviret.

1 oktober. En dunkerstövare dödades av varg i Dulsa väster om Edsbyn. Stövaren dödades av varg från Homnareviret och bara huvudet återstod när ägaren hittade sin jaktkamrat.

23 september. En papillon dödades av varg i närheten av Särna i Dalarna. Hunden var så svårt sargad av varg när den återfanns att ägarna tvingades avliva den. Det här var den andra vargattacken på kort tid på små sällskapshundar i området.

20 september. En drevertik dödades av varg i Råhällan, öster om Ockelbo. Drevern dödades mitt under pågående rävdrev 300 meter från sitt hem.

19 september. Varg från Homnareviret dödade ytterligare en stövare. Den här gången attackerades en ung finnstövartik mitt under pågående hardrev på Homnaberg, strax väster om Edsbyn. Hundens ägare tvingades avliva tiken på grund av de mycket svåra skador hon ådrog sig vid attacken.

10 september. En luzernstövare vargdödades under pågående drev ett par kilometer från slalombacken i Edsbyn. Tack vare pejlen kunde hundägaren 20 minuter senare hitta blodfläckar efter hunden och omsider fann han även resterna av den dödade stövaren.

10 september. En wachtelhund dödades av varg i Rialareviret i Stockholms län. Hunden drev hare när den attackerades 70 meter från ägaren. Dagen efter hittades njure, svans och fästinghalsband från hunden.

7 september. En liten sällskapshund dödades av varg vid Åsens fäbod väster om Venjan i Dalarna. En kvinna som var inne i ett uthus hörde hunden skrika. Hon sprang ut och såg då vargen försvinna mot skogen med hunden i munnen.

6 september. Varg dödade en hamiltonstövare i Stora Björnmossen i Gävleborgs län. Hunden var ute på harjakt när den attackerades. Bara tarmarna återfanns av hunden och länsstyrelsens besiktningsman såg en varg i samband med besiktningen.

4 september. En basset dödades av en varg på Värmlandsnäs.  Vid en skogskant attackerades hunden och dog strax senare framför ögonen på hundägaren.

5 maj. En papillon dödades av varg i Voxnabruk, Hälsingland. Endast blod och hår har hittats efter hunden, som enligt länsstyrelsens besiktningsman sannolikt attackerades på gårdstomten.

17 februari. En västgötaspets dödades av varg i Jörlanda, Västra Götaland. Hunden dödades bakom ladugården, intill gårdstomten.

 

2009

6 december. En taxtik dödades av varg i Laxå. Taxen drev rådjur när den plötsligt attackerades. Trots omfattande veterinärinsatser kunde hundens liv inte räddas.

29 november. En tvårig schillerstövare dödades av varg mellan Stockgropen och Södra Tansbodarna söder om Mockfjärd i Dalarna. Attacken inträffade när hunden var på väg tillbaka från ett drev.

21 november. En drever angreps och dödades av varg intill samhället Voxnabruk, väster om Edsbyn i Hälsingland.

21 november. Vargar dödade en hamiltonstövare två mil norr om Sälen i Dalarna. Ägaren hörde hur hunden plötsligt skrek 200 meter från henne under pågående hardrev. Hon sprang mot platsen och hittade sin hund sliten i stycken, sannolikt av flera vargar.

19 november. En stränhårig taxtik dödades av varg i Fåleberg, Hasslerör utanför Mariestad i Skaraborg. Taxen agreps och dödades under pågående jaktprovsdrev. Hunden återfanns dagen efter den dödades.

16 november. En hamiltonstövare på harjakt angreps och bets ihjäl av varg utanför Los i Hälsingland.

14 november. En dvärgpinscher tas av varg på en gårdstomt framför ögonen på hundens ägare som också var ute på tomten vid tillfället. Attacken inträffade vid Ramnäs i Västmanland.

8 november. En drever drev rådjur för full hals i Kallmora utanför Orsa när den plötsligt angreps och dödades av minst två vargar. Ägaren hörde attacken och hittade omsider sin hund. Den var då halvt uppäten.

4 november. En jämthundstik dödade av flera vargar utanför Fredriksberg i Dalarna. Hundägaren såg hur hunden angreps av vargflocken. Han sköt först ett varningsskott, men när inte skottet gjorde någon verkan sköt han en av de angripande vargarna. Hunden dog strax därefter av de bitskador den ådrog sig.

3 november. En rysstövare attackerades och dödades av varg vid Sörsjön i Dalarna. Bakom angreppet stod vargar från Fulufjällsreviret.

30 oktober. En tysk jaktterrier tystnade plötsligt efter några minuters drev utanför Äppelbo i Dalarna. Hunden återfanns inte, men däremot hittade hundens pejlhalband med kraftiga bitmärken. Dessutom har länsstyrelsen konstaterat vargspår på den plats där hunden försvann.

30 oktober. En gråhund försvann vid jakt. Hunden återfanns två dagar senare vargdödad i norra änden av Öjskogsfjället, Dalarna. Gråhunden dödades av vargar från Fulufjällsreviret.

24 oktober. En korthårtax dödades av varg väster om Harbo i Uppsala län. Taxen hade drivit rådjur i cirka fem minuter när den angreps och bets ihjäl.

22 oktober. Varg dödade en stövare i Räken, väster om Edsbyn i Hälsingland. Hundägaren hörde hur hunden skrek och skyndade sig dit. Han fann sin hund skadad men vid liv. Stövaren avled en stund senare på väg till djursjukhus.

19 oktober. En ung gråhundshane dödades av varg i byn Räka, Hälsingland. Familjen var ute på promenad med hunden, som sprang lös, cirka 300 meter från sitt hem när angreppet inträffade. Familjen hörde hur hunden skällde, sedan blev allt tyst. Dagen efter hittades hunden död intill den plats där man hörde den skälla.

19 oktober. Ännu en stövare dödades av varg i Värmland. Den här gången var det en finnstövare som föll offer till vargar ur Jangenreviret. Stövaren jagade hare vid Anneforshöjden vid Stor-En när den plötsligt försvann. Dagen efter hittades delar av hunden.

12 oktober. En gråhund skällde ståndskall på älg sedan en halvtimme tillbaka när hunden plötsligt angreps och dödades av varg. Attacken inträffade 1,5 mil norr om Sala i Västmanlad.

11 oktober. En tysk jaktterrier attackerades av varg i Hålleröd, Västra Götaland. Hunden var bara 60 meter från ägaren när attacken inträffade. Hunden avlivades dagen efter attacken på grund av de skador den ådrog sig vid angreppet.

10 oktober. En beagle dödades av varg i Gåsbo mellan Ockelbo och Åmot i Gästrikland. Hunden drev rådjur och drevet hade gått in på grannmarken när ägaren bestämde sig för att fånga in sin hund. När han hittade sin beaglen stod en varg över den och vaktades sitt byte. Ägaren var bara cirka tre meter från vargen när den stack därifrån.

8 oktober. En schillertik angreps och dödades under pågående hardrev inom Skoga viltvårdsområde i Värmland. Förmodligen dödades hunden av minst två vargar från Jangenreviret. Endast små rester av hunden återstod när den hittades.

29 september. En finnstövartik på harjakt attackerades och dödades av minst tre vargar i Gräsmark, Värmland. Hundägaren såg efter angreppet hur två vargar kom upp på vägen. Strax därefter såg han hur ännu en varg släpade på hans döda stövartik.

28 september. En femårig hamiltonstövare angreps och dödades av varg under pågående hardrev i Forshyttan i Värmland. Hundägaren var intill drevet när han hörde hur drevskallet övergick i slagsmål. Efter en halvtimme hittade han sin hund död.

23 september. En jämthund dödades av varg i Ransjö Nybodarna, Härjedalen. Hunden, som var jaktchampion, skällde ståndskall på älg och hundägarna var på väg mot ståndskallet när hunden plötsligt tystnade. En stund senare återfanns jämthunden död.

4 september. En tvåårig gråhund vargdödades i Lilla Edet. Gråhunden hade varit borta en halvtimme och var på väg tillbaka när ägaren hörde ljudet av vargpinglan, som satt på hunden. Sedan blev det tyst. 
Dagen efter återfanns de halvt uppätna kvarlevorna av hunden.

27 augusti. En gråhund dödades av varg i Bingsta utanför Svenstavik i Jämtland. När ägaren återfann hunden var den halvt uppäten och bredvid den döda hunden fanns en lega efter vargen.

22 augusti. En finnstövare fick så svåra skador efter en vargattack att man tvingades avliva den då förlamade hunden. Attacken inträffade under pågående hardrev i Skråmträsk i Västerbotten.

21 augusti. En hamiltonstövare dödades av varg 25 kilometer norr om Orsa i Dalarna. Hunden hade meriter från både jaktprov och utställning.

11 februari. En borderterrier dödades av varg i Klevmarken. Hunden dödades 100 meter från ladugården. Bakom angreppet står vargarna i Edsreviret som även angripit ett tiotal hundar på den norska sidan under hösten och vintern.

30 januari. En hamiltontik dödades av minst två vargar i byn Kallmora öster om Orsa. Tiken smet ut kvällen från sitt hem och återfanns knappt två dygn senare. Då var hon nästan helt uppäten.

26 januari. En gråhundstik dödades av två vargar från Jangenreviret vid Hinsjöarna i Värmland.

23 januari. Ytterligare en sällskapshund dödades av varg i Värmland. Den här gången inträffade attacken söder om Töcksfors. Hunden återfanns inte men hundägaren såg en varg på gårdsplanen i samband med hundens försvinnande.

21 januari. En sällskapshund dödades av varg inom Arvika kommun. Hunden återfanns inte.

 

2008

22 december. En ung drever smet ut sent på kvällen i Hoverängarna, cirka en mil norr Uddevalla. Ägaren hörde efetr en stund hur hunden skrek i närheten av gården. Dagen efter återfanns resterna av den vargdödade hunden.

20 december. En Petit basset griffon attackerades av varg vid Håmule i Färgelanda. Hunden blev så svårt skadad att den senare var tvungen att avlivas. Det här var den femte hunden som fallit offer för varg i området.

29 november. En basset dödades av varg i samband med rådjursjakt i Mästocka mellan Halmstad och Laholm. Hunden attackerades under pågående drev och ägaren hittade den död senare samma dag.

29 november. En jämthund-coonhound dödades av varg i samband med älgjakt i Färgelanda. Det här var den fjärde hunden som dödats av varg i det här området under året.

29 november. En jämthundstik vargdödades i närheten av Nordmark i Filipstads kommun. Det här var den femte hunden som dödades av vargar från det så kallade Sandsjöreviret under året.

26 november. En finnstövartik dödades av två vargar i värmländska Sunnemo. Tiken drev för fullt när vargarna gick till attack. Endast rester återstod av hunden när den hittades.

2 november. En älghund vargdödades vid Kronoborg, norr om Kårböle i Hälsingland. En första spårning i området tyder på att det kan ha bildats en nytt vargrevir i området som är beläget norr om Ljusnan.


1 november. En ung schillerstövartik dödades av varg öster om Lysvik i Jangenreviret i Värmland. Stövaren hade inte haft något upptag när ägaren hörde oväsen några hundra meter bort. När han kom fram såg han vargen på cirka 75 meters avstånd. Stövartiken levde när han kom fram men dog strax därefter.

25 oktober. En vit älghund vargdödades i samband med älgjakt i Bredsjö norr om Hällefors. Detta var tredje vargincidenten på mycket kort tid i området. Tidigare sköt en jägare mot varg i Hjulsjö. Helgen innan attacken sköts en varg ihjäl i Grängshyttan.

12 oktober. En blandrashund av raserna beagle och hamiltonstövare dödades av varg i Risarven, Hälsingland. Spår på platsen tyder på att hunden attackerades av två vargar.

8 oktober. En stövare vargdödades vid Sundsjön mellan Filipstad och Hagfors i Värmland. Stövaren hittades först på natten efter att den försvunnit.

7 oktober. En gråhund dödades av varg strax utanför Hogstorp, norr om Uddevalla. Endast hundens svans och halsband återfanns. Attacken inträffade bara ett par kilometer från den plats där en drever vargdödades 3 oktober.

7 oktober. Vargar ur Hasselforsreviret dödade ytterligare en hund. Den här gången dödades en sjuårig drevertik i samband med harjakt. Attacken inträffade söder om Degerfors och förmodligen attackerades hunden av flera vargar.

3 oktober. En drever vargdödades i samband med rådjursjakt vid Sågebackens skjutfält, fem kilometer norr om Uddevalla. Hunden var nästan helt uppäten när den återfanns samma dag.

23 september. En hamiltonstövare vargdödades i samband med harjakt öster om sjön Ölen i Degerfors kommun. Hundens huvud och ben återfanns dagen efter vargattacken.

6 september. En drevertik dödades av varg i närheten av Nordmark, norr om Filipstad. Attacken inträffade under pågående hardrev några hundra meter från tikens ägare.

6 september. En sjuårig finnstövartik dödades av varg vid Fulufjället i norra Dalarna. Tiken, som var dubbelcahampion, drev hare i tio minuter innan ägaren hörde ett ljud som påminde om en blandning mellan morrande och skall. Lätena hördes i cirka en minut innan det blev tyst. Efter tio minuter hittade ägaren sin stövartik som då var halvt uppäten.
September. En jämthund dödades sannolikt av varg i Åsele i Västerbotten. Det gick inte ens med DNA-analys att fastställa om det verkligen var varg som dödade hunden men länsstyrelsen i Västerbotten har beslutat att betala ut ersättning då hunden med stor säkerhet dödades av varg.

28 augusti. En stövare dödades av en eller flera vargar mellan Lindås och Vargavidderna i Örebro län. Hunden hade drivit hare i cirka en timme när drevet tystnade. Ägaren hittade senare pejlhalsbandet och flera delar av hunden och förstod genast vad som hänt.

25 augusti. En finnstövartik vargdödades i Hedekas, Bohuslän. Tiken dödades i samband med jaktträning. Hundägaren hörde hur tiken skrek och trodde första att hon rest en hare. Sedan blev tyst. Tiken var delvis uppäten när hon hittades samma dag.

20 augusti. En hamiltonstövaren smet ut från hundgården i Skåltjärn i Värmland. Ägaren hörde hur det blev ett drev, men så blev det tyst. 27 augusti hittades hamiltonstövarens framben med bogen, knappt åtta kilometer från hundgården. Länsstyrelsens besiktningsman bekräftade att hunden utsatts för ett vargangrepp.

9 mars. En finsk spets dödades av varg strax utanför Falun. Den tvååriga spetsen smög iväg från tomten och hundägaren hörde plötsligt hur den skrek när den angreps av varg. Trots ilfärd till Falu djursjukhus gick hundens liv inte att rädda.

25 februari. En drever vargdödades i Glaskogen, Värmland. Drevern hade jagat i flera timmar när en varg angrep och dödade hunden.
4 februari. En stövare dödades av två vargar i Torrbergsbo, nordost om Edsbyn. Hunden och dess ägare var ute på harjakt när vargattacken inträffade.

 

2007

22 december. En blandrashund attackerades och dödades av varg när hunden drev rådjur. Attacken inträffade i Gunnita, Värmland.

21 december. En wester terrier dödades av varg i Ekshärad, Värmland. Hundägarna släppte ut terriern när de skulle ut hämta ved på kvällen. Terriern kom inte tillbaka och efter en stund kunde ägarna konstatera att hunden dödats av varg på gårdstomtens gräsmatta, några meter från boningshuset.

15 december. En tax vargdödades i Åtorp, Örebro län. Detta var den tredje hunden som dödats av vargar från Hasselforsreviret sedan 16 oktober 2007.

29 november. En finnstövare vargdödades i Lillskog i Ljudals kommun. Hunden angreps och dödades på gårdstomten. Hundägaren hade då sedan några veckor tillbaka slutat jaga med stövaren på grund av rädsla för vargangrepp. Men den åtgärden räckte alltså inte och stövaren vargdödades i alla fall.


27 november. En Cairnterrier släpptes ut för en kvällsrunda i trakterna av Karlskoga och Gyttorp. Terriern kom aldrig tillbaka och en vecka senare hittades resterna av hunden. Länsstyrelsens besiktning visade att hunden sannolikt dödats av var.


17 november. En schillerstövare dödades av varg strax söder om Vansbro i Dalarna. Stövaren angreps och dödades under pågående hardrev. Detta är den femte hunden som angripits i höst av vargar i Äppelboområdet.

10 november. En femårig jämthund dödas av varg strax väster om Hofors. Hunden skällde ståndskall på älg då den plötsligt attackerades och dödades.

30 oktober. Hamiltonstövare dödas av vargar i det så kallade Skrälldalensreviret inom Ljusdals kommun.

27 oktober. En drever dödades av varg i Vallsta, knappt två mil norr om Bollnäs. Drevern hittades med hjälp av pejl och bara huvudet och en del av framdelen återstod av hunden när den återfanns.

25 oktober. En nioårig hamiltontik dödades av varg i trakterna av Torpets Fäbodar, strax norr om Edsbyn. Dagen efter attacken letade fyra jägare efter tiken och de kunde till slut finna små rester av hunden.


23 oktober. Minst två vargar dödade en stövare i Lekbacken, i den sydligaste delen av Stöde, Västernorrland, nära länsgränsen mot Hassela och Hälsingland. Stövaren var i det närmaste uppäten när hundägaren fann hunden.

21 oktober. En 1,5 år gammal jämthundshanne vargdödas i samband med älgjakt i Lillskog, väster om Edsbyn. Hunden hittades dagen efter, då var den i det närmaste uppäten.

20 oktober. En hamiltonstövare dödas av varg i samband med harjakt utanför Malung. Hunden var delvis uppäten när hundföraren hittade den.

16 oktober. Blandrashund gråhund/stövare dödas av varg i Åtorp, Degerfors kommun. Bakom angreppet stod vargar från det så kallade Hasselforsreviret.

15 oktober. En stövare dödas av varg i trakten av Röjdåfors i norra Värmland. Den elvaåriga stövaren hittades 200 meter in i Norge, då var bara huvudet intakt på hunden. Vargattacken skedde i det så kallade Gräsmarksreviret.

20 september. Drevern Esso blev ihjälbiten av varg när han jagade hare i Skrälldalen, Ljusdals kommun, där ett vargpar etablerade revir förra hösten.

9 september. En schillerstövare vargdödads i Äppelbo, Dalarna. Hunden drev räv när den attackerades. Endast små rester återstod av hunden.

7 september. En eller flera vargar dödade en norrbottenspets i Äppelbo, Dalarna. Hunden var i det närmaste helt uppäten då den återfanns.

6 september. Jakthund dödas av varg i Rudskoga söder Kristinehamn. Bara halsbandet och magrester av hunden fanns kvar.

3 september. Stövare dödas av varg i Bogen, Värmland. Endast huvudet återstod av hunden när den hittades.

1 september. Stövare dödas vid rävjakt vid Bäckalund, norr om Sunne i Värmland.


1 september. Gråhund dödas vid älgjaktsträning i Bortan, Värmland.

26 augusti. En jämthund dödas av varg i Nybo, cirka två mil väster om Edsbyn, Gävleborg. Efter idogt sökande kunde hundägaren återfinna pejlhalsbandet. Dagen efter hittades små rester av jämthunden.

Augusti. En nioårig stövartik vargdödas i Östanbjörke, en mil nordost om Sunne, Värmland. Stövaren släpptes ut på gården för kvällsrastning, sedan var hon spårlöst försvunnen. Efter flera dagars sökande kunde rester av stövartiken hittas cirka 500 meter från huset.

Augusti. En finnspets dödas av varg vid Mosselbodarna nordväst om Dala-Floda i Dalarna. Den treåriga hunden dödades i samband med grävlingjakt.

 

2006

27 december Stövare, Mangskog Arvika

16 december Jämthund, Stora Hallesjön Dalsland

3 december Gråhund, Dalkarlsbo Voxnabruk

21 november Drever, Ranumsberget Våler

19 november Drever, Dalkarlsberg Nora

15 november Jämthund, Lobonäs Edsbyn

10 oktober Jämthund, Brahegård Uttersberg

8 oktober Stövare, Edsbyn, Voxna

28 september Gråhund, Åmot Hedmark Norge

25 september Finnspets, Västra Grunuberg Orsa

24 maj Tax, Åmot, Ockelbo

8 februari Hamiltonstövare, Erikslund Ånge

 

2005

25 december Drever, Hällevadsholm

21 december Stövare, Ørje Norge

18 december Blandrashund, Kasebo Dals Ed

17 december Jämthund/Finnspets, Björnberget, Furudal

12 december Drever, Färnäs Mora

21 november Smålandsstövare, Bollnäs

17 november Hamiltonstövare, Långsjöhöjden Lekvattnet

3 november Jämthund, Orsa Grönklit

1 november Hamiltonstövare, Kroghalla Lekvattnet

18 oktober Jämthund, Älmeskullen Edsbyn

17 oktober Älghund, Julussdalen Norge

9 oktober Smålandsstövare, Ulvådalen Elverum Norge

2 november Stövare, Spjutberget, Höljes

26 september Älghund, Strandbygda Elverum Norge

18 september Drever, Ryggesbo Edsbyn

3 september Luzernstövare, Åsnes Norge

2 september Hamiltonstövare, Rymnäs Älvdalen

21 juli Finnspets, Rättvik

4 februari Schillerstövare, Ryggen Falun

31 januari Drever, Torsby

16 januari Drever, Munkfors

 

2004

2 december Isländsk fårhund, Ringvattnet

30 november Hamiltonstövare, Svenneby Torsby

27 november Drever, Edsbyn

23 november Finnspets, Älvdalens skjutfält

5 oktober Jämthund, Rösberget, Malung

24 januari Schillerstövare, Fogdhyttan Filipstad

 

2003

22 december Jaktterrier, Edana

12 november Finnstövare, Namnå, Finnskogen Norge

21 oktober Beagle, Molkom Storfors

 

2003 (datum ej tillgängliga)

Schweizerstövare, Älvhyttan, Stadra/Kilsbergen

Dunkerstövare, Kårböle, Sveg

Drever, Tresticklan, Dals-Ed

Gråhund, Furudal

Gråhund, Furudal

 

2002 (datum ej tillgängliga)

Tax, Svanskog, Glaskogen

Drever, Dalkarlsberg, Hasselfors

Drever, Åsnes, Norge

 

2001 (datum ej tillgängliga)

Gråhund, Sysslebäck

Hamiltonstövare, Sör Odal Norge

Luzernstövare, Dala-Husby

Älghund, Äppelbo Malung

Tax, Dalkarlsberg

Basset-Griffon, Finntorp Glaskogen

 

2000 (datum ej tillgängliga)

Dunker/Drever, Holer Norge

Drever, Storfors Filipstad

Drever, Björklangen Norge

Dunker, Spydeberg Norge

Engelsk setter, Fet Norge

Finnspets, Idre 5 mil norr om Bograngen

Finnstövare, Svindal Norge

Hamiltonstövare, Liared Mullsjö

Tax, Årnes Norge

Tax, Årnes Norge

Tax, Eidskog Norge

 

1999 (datum ej tillgängliga)

Drever, Koppang Norge

Drever, Etterbyn Norge

Drever, Vikbolandet Norrköping

Drever, Lindfors Filipstad

Drever, Våler Norge

Drever, Lindfors Filipstad

Drever, Dals Ed

Drever, Årnes Norge

Drever, Nes Norge

Drever, Bengtsfors

Drever, Skjärvangen Norge

Drever, Årnäs Norge

Finnstövare, Hagfors

Finnstövare, Östervallskogen Årjäng

Finnstövare, Årjäng

Gråhund, Koppang Norge

Gråhund, Skillingsmark Årjäng

Hamiltonstövare, Årnes Norge

Karelsk Björnhund, Nes Norge

Tax, Molkom Filipstad

Tax, Fjellskogen Norge

Tevuren, Våler Norge

Älghund, Eidskog Norge

Drever/Stövare, Östervallskog Årjäng

Hamilton/Drever, Hanestad Norge

 

1998 (datum ej tillgängliga)

Drever, Nes Norge

Drever, Inga uppgifter om ort

Drever, Tønsberg Norge

Drever, Nyskoga

Finnstövare, Magnor Norge

Hamiltonstövare, Tresdalen Norge

Tax, Hämnäs Årjäng

Älghund, Mellemstuen Norge

Älghund, Nysätra

 

* Före år 2011 bygger uppgifterna på sammanställningar gjorda av Olle Olsson, Svensk Jakt. Vi är tacksamma för att vi fått använda uppgifterna på Vargfakta.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se